Прочитај ми чланак

Отишла у пензију, па остала и без плате и без пензије

0

Београд -- Замислите да сте испунили услов за пензију, раскинете радни однос и онда останете и без пензије и без плате.

Управо то се десило Снежани Илић, наставници руског језика из Власотинца.

Foto: Screenshot/Prva

„Стекла сам правно-старосну пензију у децембру прошле године. До дана данашњег динар један нисам добила, тако да сам принуђена да идем у надницу како бих преживела“, каже за Прву ТВ Снежана Илић.

Без пензије је остала због спорости администрације у основној школи у Грделици, где је радила. Уместо да до 30. децембра прошле године предају њен захтев Фонду за пензијско осигурање, из школе су то учинили дан касније, када је истекао законски рок.

„Дана 26. децембра сам раскинула радни однос и то ми је био последњи дан у каријери. Секретарица је требало одмах после тога да поднесе захтев за пензију, али је то учинила 31. када је већ било касно“, каже Илићева.

„Целокупна документација, са одјавом, радном књижицом, њеним захтевом, са решењем о престанку, на које се она није жалила, предата је 31. 12. 2018, због тога што је недеља 30. децембар, а календарска година је од 1. јануара до 31. децембра. У тој години је она испуњавала услов од 62 године“, каже Смиља Ђорђевић, секретарица основне школе у Грделици.

Нови закон који је почео да се примењује прецизира да жена може у старосну пензију тек са шездесет две и по године. Она тада остаје и без пензије и без радног места.

Снежана је у међувремену тужила школу, али је и стекла услов за старосну пензију по новом закону.