Прочитај ми чланак

Отете паре од осигурања кредита мораћете да тражите на суду

0

Банку једино кроз судски процес можете натерати да вам врати средства уплаћена за осигурање стамбеног кредита код Националне корпорације за осигурање стамених кредита, тврде у удружењу банкарских клијената “Ефектива”. Са друге странке из удружења банка одговарају да не постоји основа да банке враћа клијентима та средства јер су, како наводе, кредити осигурани код корпорације јефтинији од оних који нису.

После више различитих пресуда, међу којима је и она Врховног касационог суда да банке незаконито наплаћују премију осигурања стамбеног кредита код Националне корпорације за осигурање стамбених кредита, многи грађани постављају питање да ли постоји могућност да се без без судског поступка договоре да банкама да им банке средства уплаћане за осигурање стамбеног кредита код Националне корпорације за осигурање стамбених кредита.

Међутим, за сада нема основа, за такву наду код оних који имају стамбене кредите.

Дејан Гавриловић из удружења Ефектива објашњава за Нова.рс да не постоји могућност за такав договор јер банкама не одговара да одједном свима враћају новац.

“Њима више одговора мрцварење по судовима.Они који туже добиће, они који неће да се бакћу са тим неће. Једино уколико се деси да те тужбе буду масовне, па да онда и банке и држава и НБС схвате да се то даље не исплати и одлуче да пресеку ту ситуацију. Али преговори са банкама у суштини нема” истиче Гавриловић.

Ову тезу потврђује и друга страна, али са дијаметрално супротним аргументима. Банке појединачно нису одговарале на наше питање да су су спремне да се ван суда договоре о овом питању са грађанима, али је у њихово име одговорило Удружење банака.

Банке: Кредити осигурани код корпорације су јефтинији

Из овог удружења подсећају да је осигурање стамбених кредита код НКОСК уведено на основу Закона о НКОСК из 2004. године.

Реч је, како наводе, о законитом поступку, који је прописала држава да би помогла грађане у куповини станова, а и да би покренула грађевинску индустрију.

“Захваљујући осигурању кредита, грађани су добили повољније стамбене кредите. Грађани који су узели осигуране кредите, платили су знатно мање него они чији су кредити неосигурани (разлика за исти кредит од 50.000 евра, на 300 месеци, износи око 6.000 евра)” истичу у Удружењу банка.

Из ове две чињенице, према њиховој оцени, јасно је да “не постоји ниједан разлог, ни законитости, а ни правичности, да банке изврше поврат средства уплаћених за осигурање”.

“Осигурање стамбених кредита је нешто са чим су грађани били упознати када су склапали уговор и нешто што им је донело значајну корист, кроз нижу каматну стопу” закључују у писаном одговору Удружења банака упућеном порталу Нова.рс.

Како се све банка обезбеди

У Ефективи не споре да су кредити осигурани код Националне корпорације јефтинији, али наводе да је то јер “банка има мањи ризик, а не зато што је тиме учинила услугу клијенту”.

“Код стамбених кредита банка обавезно узима хипотеку на стан који се купује, има доста случајева када то није довољно па се даје додатна хипотека на још неку некретнину, други стан или кућу, често родитељску имовину, затим се узимају личне менице дужника, што значи да сем хипотеке он гарантује и свом својом другом имовином. Често се узимају и менице супружника, па затим осигурање некретнине, па животно осигурање дужника, да уколико му се нешто деси банка има одакле да се наплати и на све то банка добија и осигурање код Националне корпорације. Овде банка нема никакав риизик да тај кредит не може сутра да наплати и управо зато је камата нижа” детаљан је Гавриловић.

Он подсећа да је банка могла и сама да плати осигурање код Националне корпорације и да би камата опет била на истом нивоу исто као када је клијент платио. Према његовим речима, више од хиљаду чланова “Ефективе” тужило је банке по овом основу и за сада је више од сто њих добило правоснажне пресуде, док су остали спорови у току. Суђења на првостепеним судовима трају од годину до годину и по дана.

“Дешавало се спорадично да неко изгуби, али када се уложи жалба Врховном суду увек очекујемо Врховни суд такву пресуду преиначи с обзиром да је све више пресуда у корист клијената” наводи Гавриловић.

Подсетимо, почетком фебруара, Врховни касациони суд потврдио је најновијом пресудом да банке незаконито наплаћују премију осигурања стамбеног кредита код Националне корпорације за осигурање стамбених кредита.

Грађани су на премије осигурања стамбених кредита код Националне корпорације за осигурање стамбених кредита, према проценама удружења “Ефектива”, одвајали просечно од неколико стотина евра до неколико хиљада евра по кредиту.

Тешко је, кажу, тачно израчунати колико новца су грађани одвојили за ту услугу, за коју је Врховни касациони суд недавно пресудио да су је банке незаконито наплаћивале, али процена Ефективе је да је за то одвојено можда и 200 милиона евра. У просеку је премија износила негде око од 2,5 до 3 одсто вредности кредита, па је тако неко ко је узео стамбени кредит од 100 хиљада евра за то осигурање одвојио од 2,5 до 3 хиљаде евра.