Прочитај ми чланак

ОСИМ РИО ТИНТА још једна компанија тражи литијум на седам локација у Србији!

0

Аустралијска компанија „Јадар рисорсиз“ добила је лиценцу за рударско истраживање на четири локације у Србији, па са већ постојеће три, трагаће за литијумом на седам места у нашој земљи.

Ова компанија трага за рудом у такозваном литијум-боратском вардарском појасу у Србији, објавили су аустралијски медији.

© CC0 / Pixabay

Тренутно обављају истраживања на планини Цер, у близини Врања и Рековца. Сада су добили још четири дозволе за укупну површину од 261 квадратни километар, на локацијама Урсуле и Сиоковац, у близини њиховог постојећег истражног поља Рековац, те на локацијама Добриња и Прањани у близини Чачка.

Како је потврђено на сајту компаније „Јадар рисорсиз“, на локацији Рековац потврђени су налази литијума и бората. Аустралијска компанија намерава да за истраживање те локације формира нову компанију „Балкан мајнинг енд минералс“. Нова компанија планира докапитализацију од 6,5 милиона аустралијских долара и излазак на берзу. „Јадар рисорсиз“ задржаће 22 одсто власништва у новој компанији.

Аустралијска рударска компанија „Сандфајер рисорсиз“ већ је исказала интересовање да инвестира два милиона долара у нову компанију, наводе аустралијски медији.