Прочитај ми чланак

ОГУЛИШЕ НАМ КОЖУ С ЛЕЂА: Цена горива у Србији највећа и у Немачкој јефтиније

0

У односу на почетак 2018. године сирова нафта је поскупела за 16,8 одсто, а овај ефекат је појачан и скоком курса долара који је износио 1,7 одсто.

Поредећи цене горива у Србији и у земљама у окружењу, долази се до закључка да је на нашем тржишту цена убедљиво највиша. Гориво плаћамо скупље и од Немаца.

Након најновијег повећања акциза на гориво, до којег је дошло у другој половини марта, возачи у Србији плаћају најскупљи бензин у региону после Грка, Словенаца, Хрвата и Црногораца, показују статистички подаци из малопродаје.

У односу на почетак 2018. године сирова нафта је поскупела за 16,8 одсто, а овај ефекат је појачан и скоком курса долара који је износио 1,7 одсто. Бензин је у истом периоду поскупео за 4,3 одсто, а дизел за 5,7 одсто.

Да спољнополитички односи и глобална дешавања и те како имају утицај на нашу земљу и нашу свакодневницу, доказ је и формирање цена које су диктиране у складу са политичким дешавањима у свету. Повлачење САД из споразума о нуклеарном програму са Ираном, али и скок курса долара, директно доводе до скока цене нафте на светски берзама.

Ови параметри директно утиче и на формирање цене нафте и у Србији.

Ако се анализира захватање државе у малопродајној цени бензина, добија се веома јасан одговор да је основни кривац за високу цену горива у нашој земљи управо акциза.

Анализа Удружења нафтних компанија Србије показује да су државна захватања у цени бензина 55,2 одсто (82,44 од 149,4 динара по литру), а дизела 53,8 одсто (85,6 од 158,98 динара по литру). С обзиром да су произвођачи и увозници деривата нафте, притиснути растом набавних цена сирове нафте, бензина и дизела, принуђени на корекције велепродајних и малопродајних цена, у оваквим ситуацијама су претходних година многе државе реаговале привременим смањењем акциза.

У Србији је последњи пут ова мера примењена 2012. године када је Влада смањењем акциза на период од око шест месеци допринела смањењу цене горива, чиме је у првом реду спречен већи поремећај у оним секторима привреде на које цена горива значајније утиче. Закон о акцизама омогућава Влади да без промене тог законског акта смањи тај намет до 20 одсто и да их након престанка поремећаја врати на законом прописан ниво.

А ево како се крећу цене горива у окружењу: