Прочитај ми чланак

Огроман народ код Председништва Србије – не дају реке тајкунима и Вучићу

0

На протесту против мини хидроелектрана (МХЕ) који је одржан данас у суботу, 21. септембра, у Пионирском парку код Председништва Србије, у Београду, поручано је да нема предаје, да барикаде и даље остају, а да се борба наставља све док се у читавој Србији не заустави изградња, односно рад свих минихидроелектрана које својим цевима, усисавајући водотокове мањих река и потока, угрожавају не само животну средину већ и животе људи јер онемогућавају приступ здравој и чистој води.

На том скупу се обратио и филмски продуцент и новинар Борис Малагурски, али је његов говор на кратко прекинут због негодовања једно протестанта који је на себи носи беџ организације „Не давимо Београд”.

Десимир Стојанов ФОТО: Србин.инфо

Како су организатори навели, негодовање је било чиста провокација, што је и био став вежине присутних..

Малагурски је у наставку свог говора истакао да је потребно да сви грађани буду сложни, као и да се сва неслагања морају да се оставе по страни, те да ниједна власт не може да спречи народ у остваривању његових права, када је тај народ храбар и одлучан да се бори за своје легитимне интересе.

Један од активиста и мештанин из села Раките Десимир Стојанов Деско изјавио је да инвеститор у МХЕ у том селу „са батинашима, корумпираном општинском управом и лошим законима прелази преко приватне имовине не питајући колико шта кошта“.

Десимир Стојанов ФОТО: Србин.инфо

Стојанов је окупљене подсетио да је најављен састанак са председником Србије Александром Вучићем.

„После пријема код председника ми ћемо извадити цеви (из река)“, казао је он.

Он је додао да је против њега из локалне полицијске управе поднето најмање 20 пријава, од тога две кривичне пријаве.

„Власт ћемо мењати, али државу нећемо“, казао је он.

Како је на почетку скупа у организацији покрета „Одбранимо реке Старе планине“ и „Савеза месних заједница Старе планине“ речено, грађани су се окупили у том парку да би послали поруку да МХЕ нема везе са зеленом економијом.

Окупљени су носили транспаренте на којима пише „Одбранимо реке Србије“, „Доста је било! Стоп МХЕ!“, „Живот дајемо, али реке не дајемо“, „Река у цеви и метак у цеви исто је – живот нестаје“, „Краљево ће сачувати своје реке“. Део окупљених носио је слике градилишта МХЕ на којима је представљено како изгледају.

Десимир Стојанов ФОТО: Србин.инфо

Председник Србије Александар Вучић састаће се 29. септембра у Београду са активистима који се боре за очување река Старе планине и противе се изградњи деривационих мини хидроелектрана „Одбранимо реке Старе планине“.

Протесту су присуствовали чланови Удружења Не давимо Београд, представници Демократске странке, председник Покрета слободних грађана Сергеј Трифуновић и председник Нове странке Зоран Живковић.

                   ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!