Прочитај ми чланак

Од Ниша до Београда цене порасту 10 ПУТА! Ево зашто

0

paprikaa

Паприка и парадајз скупљи су у Београду и до десет пута него на југу Србије, а главни разлози су немоћ сељака и алавост накупаца и трговаца.

Јуче се у Београду килограм парадајза продавао и за 80 динара, а паприке за 100.

У Лесковцу се парадајз могао купити за седам динара, а најбоља паприка за минимална два динара по комаду.

На питање зашто је салата у престоници луксуз, а у Нишу, трећем највећем граду у Србији, храна за сиромашне, саговорници “Блица” имају само један одговор. „Прво накупци на њиве долазе са реченицом: ‘Продај робу или ће ти пропасти‘, а онда организовано дижу цену и по неколико пута”.

– Наши произвођачи су немоћни и мали, нису организовани у задруге и једноставно су приморани да продају робу по цени која им се нуди. Накупци их уцењују, дођу на њиву, понуде одређену цену и произвођач нема куд. Ово поврће не може да стоји на тезги и по десет дана као, рецимо, јабука, оно има краћи рок трајања, мора се или продати или пропада – каже агроекономиста Милан Простран.

Произвођачима из Лесковца не исплати се истовремено да путују на кванташе по Србији јер су произвели много више него што могу да продају.

Срђан Хаџић, произвођач парадајза из Лесковца прошле године је имао срећу да цео род прода Русима. Зато је ове године дуплирао производњу, али се руски купац није појавио.

– Нисам имао куд, робе је било колико хоћеш, а купаца нигде. Зато сам парадајз продавао и за неколико динара по килограму – јада се Хаџић.

Домаћем парадајзу цену додатно обара и неконтролисани увоз из Македоније и Албаније. Само прошле и ове године из ове две земље у Србију је ушло парадајза и паприке у вредности од 17,5 милиона долара и то легалним путем.

Незванично се процењује да је ова сума можда и дупло већа уколико се узму у обзир нелегални канали. Председник лебанске МЗ Цекавица Драган Миљковићкаже да ова година наше повртаре може да одведе у банкрот.

– Све што се продаје испод цене од 50 динара по килограму није исплативо. Ситуација је још гора знајући да је изостао и извоз у Русију – оцењује Миљковић.

Лубеница скупа због врућина

Килограм лубенице ове године није могуће купити испод 30 динара. Простран каже да су разлог високе температуре које су повећале тражњу, али и мања производња због суше.

– Прошле године у ово време било је доста хладније, лето је било кишовито, а тада се лубеница слабо купује и једе. Овог воћа је истовремено на њивама било у изобиљу јер му је погодовала влага – оценио је Простран.

(Блиц)