Прочитај ми чланак

“Од 1. јануара 200.000 људи остаће без посла”

0

"Да ће од првог јануара без посла остати око 200.000 људи, то је врло реално и извесно", тако проблеме са којима се суочавају мали привредници и њихови запослени описује Милена Амон из Заштитника предузетника и привредника Србије. То удружењеу среду је организовало протест испред зграде Министарства финансија, где је од надлежних затражило подршку и помоћ за опстанак.

“Тих 200.000. то је око петина запослених у малим и микро предузећима. Знамо да су приходи некима пали за 90 посто, а не за петину. Зна се који трошкови се прво елиминишу, они трошкови које човек, једноставно не може да исплати. Ниједан озбиљан послодавац неће дозволити себи да задржи запосленог којем не може да исплати зараду”, то је рачуница коју нам Амон објашњава.

Она подсећа да у јануару престаје забрана отпуштања свима који су узели минималце од државе. Управо зато ће, по свему судећи, Нова година, уместо богате трпезе и поклона, некима донети отказ.

“Тај новац је служио да се исплати делимична зарада запосленима. Међутим, сви порези и допринос за те зараде су пали на терет послодавца. На терет послодаваца је пало још пет и по месеци забране отпуштања, тако да су се многи нашли у великом минусу и губитку због тих мера”, незадовољна је наша саговорница.

Све је пало на плећа послодаваца, а испаштаће не само они, већ и бројни запослени који су баш тим платама издржавали своје породице. Ипак, постоје предлози који би могли да поправе ствар.

“Требало би да се обезбеди наменска помоћ угроженим секторима, по моделу како су то неке друге земље радиле. Многе земље су обезбеђивале и комплетне зараде за запослене, обезбеђивале су покриће трошкова до неког процента, на пример, 75 посто, за оне којима је приход пао у односу на претходну годину. Ту се могу направити неке категорије, па да се у складу са тиме колико је некоме опао приход да се да нека помоћ. Има ту разних модела шта је могуће учинити, али ми чак ни оне најједноставније ствари нисмо урадили. На пример, прекинути са наплатом аконтације пореза на добит, јер је то једна апсурдна категорија, то је порез који држава наплаћује унапред. Многи привредени субјекти, који су прошле године добро пословали, платили су порез и сада треба да плате тај порез унапред, а ове године немају добит, имају губитак”, само су неки од предлога који су стигли из редова Заштитника предузетника и привредника Србије.

Начин да се помогне привредницима је да се у овом моменту не уводе никакви нови намети. Многима је на наплату стигла0 такозвана екотакса. Наша саговорница тврди да се та средства не користе наменски, а за привреднике је то трошак од 20.000 динара.

Уместо разговора, договора и заједничког рада на томе да привредници преживе, данас су стигле нове мере које додатно ограничавају рад малим привредницима.

“Бутик не може да ради после 17х, а Лидл може да ради до 21х као прехрамбена радња. Тај Лидл, такође, продаје и одећу. Зашто онда тај бутик не може да продаје одећу?”, пита се наша саговорница.

Амон оцењује да је поново реч о недефинисаним и недовољно праведним мерама.

“Опет је недефинисана мера и опет су двоструки аршини у питању, Опет се стиче утисак да се намешта посао великим ланцима, а да се уништавају мали. Погрешна слика се ствара таквим поступањем”, сматра Амон.

Након протеста, представници Заштитника предузетника и привредника Србије најављују нове, радикалније мере, како би их чули надлежни доносиоци одлука, они од којих зависи њихова судбина и судбина њихових запослених.

“Радикализоваћемо протесте, ако не буде реакције. Једна од идеја је и да се следећи протест организује са возилима, да се не би потезало питање око епидемиолошких мера. То би изазавало хаос на улици, што нама није циљ. Нама је циљ да седнемо за сто и да договоримо модел за наш опстанак, а не да малтретирамо суграђене”, закључује Амон.