Прочитај ми чланак

Обустављен увоз половних аутомобила у Србију!

0

Увоз је обустављен због ситуације са коронавирусом, али продаја на аутоплацевима није стала, преноси Тањуг.

Бранислав Грковић из Половнихаутомобила каже да још има интересовања за куповину аутомобила на аутоплацевима и да се може реализовати куповина.

„Ако се купује на аутоплацу не мора да се ради купопродајни уговора и плаћа порез, као што је случај када се купује од неког физичког лица. Сви који воде аутоплацеве кажу да се труде да помогну купцима да што пре дођу до регистарских таблица“.

Грковић додаје да, ипак, све иде мало спорије него у редовним околностима. Интересовање јесте мање, али и даље постоји пошто су људи опрезнији.

Ако неко купује аутомобил од физичког лица онда купопродајни уговор мора да се овери код нотара и да се плати порез на пренос власништва, што је сада проблем урадити, каже Грковић.

Објашњава да нотари сада раде само хитне случајеве, као и да поједине општине због актуелне ситауције са корона вирусом одбијају захтеве за плаћање пореза на пренос власништва.

„Наравно да се сви сада труде да помогну око регистрације возила, једна варијанта је и слање имејла па чекање одговора, јер као што сам рекао, шалтери не раде, нотари углавном неће бити у могућности да одмах раде на вашем предмету. Ипак, људи и даље прате ситуацију, купују аутомобиле, нормално мање него што би то обично био случај, али и даље има заинтересованих“, рекао је Грковић за Б92.нет.

Пре ванредног стања аутоплацеви су могли да заврше купцима све у вези са регистрацијом возила, али је сада ситуација много компликованија.

Ипак и даље је могуће регистровати ауто купљен на аутоплацу, само што треба испратити процедуру коју су прописали надлежни.

То значи да треба МУП-у послати емаил на адресу управазауправнепослове@муп.гов.рс и затим чекати одговор са даљим инструкцијама.

Половниаутомобили саветују да купци у е-маилу што конкретније и прецизније објасне шта траже, без сувишних питања која се не односе конкретно на регистрацију возила, као и да обавезно оставе свој број телефона.