Прочитај ми чланак

Објављена црна листа трговаца из Србије на Интернету: На списку и позната имена

0

Национална организација потрошача Србије (НОПС) и Удружење за заштиту потрошача Војводине објавили су „црну листу“ трговаца на интернету из Србије. На списку је 98 трговаца који продају на Фејсбуку, међу којима су и нека добро позната имена онима који користе ту друштвену мрежу, а за које се сумња да не послују у складу са прописима.

У највећем броју случајева реч је о продаји одеће и обуће, а у саопштењу ове две организације за заштиту права потрошача се наводи да се до листе, која није коначна, дошло на основу провере неких трговаца на Фејсбуку, што је рађено у сарадњи са потрошачким организацијама чланицама НОПС, преноси Танјуг.

Foto-ilustracija: Pixabay

Провера је рађена јер је уочено да је ове године, када је порастао промет у електронској трговини, примећено да велики број трговаца не продаје у складу са законима, притом не поштују ни етичке норме, а да је раст броја трговаца који послују на црно посебно изражен на друштвеним мрежама.

Црну листу трговаца на интернету коју су објавиле ове организације можете погледати  ОВДЕ.

Наглашава се да Закон о електронској трговини прописује које информације пружалац услуге електронске трговине мора да поседује. То су истакнуто пословно име, адреса седишта, контакт подаци, матични број и порески идентификациони број предузећа. Међу њима је и обавеза да ако наводи цене, оне морају бити јасно назначене, а посебно се мора назначити да ли су у те цене укључени трошкови доставе, остали манипулативни трошкови, порез и други трошкови који на њих утичу.

„Уколико трговац поседује све наведене податке и уколико су исти тачно наведени, сматра се да он послује у складу са Законом и да је куповина код таквог трговца безбедна, у смислу да се у тој ситуацији примењују и одредбе Закона о заштити потрошача и других закона којима се регулише пословање ван пословних просторија трговца“, наводи се у саопштењу.

Додаје се међутим да број потрошача који се јављају потрошачким организацијама у вези са куповином путем друштвених мрежа од нерегистрованих продаваца, свакодневно расте.

Наводе такође и да у оваквој ситуацији одредбе Закона о заштити потрошача нису примењиве, односно не важе и потрошачке организације не могу да поступају, нити пруже адекватне правне савете, изузев да потрошаче упуте на самостални судски поступак.