Прочитај ми чланак

НОВИ УДАР НА ВОЗАЧЕ: Ево шта ћете морати да платите до краја године!

0

Власнике возила од јануара следеће године очекује трошак до 40 евра, јер тада истиче „рок трајања“ до сада издатим возачким документима и регистарским ознакама.

2

Власнике возила од јануара следеће године очекује трошак до 40 евра, јер тада истиче „рок трајања“ до сада издатим возачким документима и регистарским ознакама.

Иако возачи мисле да регистарске таблице издате 2011. године нису дотрајале, то их неће спасти новог трошка од минимум 4.000 динара за њихову замену, јер им следеће године званично истиче рок трајања од седам година. Уз то треба урачунати и трошак издавања нове возачке дозволе, која се такође мења, па је трошак од скоро 40 евра известан.

Осим нове рупе у кућном буџету, возаче чека и припремање гомиле папира, попуњавање исто толико формулара и уплатница, и чекање у редовима. Све то ће морати да претрпе јер у члану 55 Правилника о регистрацији моторних и прикључних возила пише да таблица мора да се промени када протекне седам година од издавања. С обзиром на то да су нове таблице почеле да се издају од 1. јануара 2011, следеће године им „истиче рок“.

У Министарству унутрашњих послова кажу за Курир да је произвођач таблица – Завод за израду новчаница, део Народне банке Србије – гарантовао њихову функционалност седам година. У НБС одговарају да седам година представља гаранцију произвођача фолије нанете на таблицу да ће у том периоду задржати потребну читљивост, видљивост, присуство заштитних елемената.

На питање да ли ће замена представљати непотребне трошкове за грађане, у НБС кажу да питамо МУП, који је донео правилник, а тамо нису имали коментар. У Министарству унутрашњих послова потврдили су за Курир да рок од седам година за замену регистарских таблица које су издате 2011. почиње 1. јануара 2018.

– Приликом замене издају се нове таблице с другим регистарским ознакама, нова саобраћајна дозвола и регистрациона налепница – додају у МУП.

ШТА ТРЕБА ЗА ТАБЛИЦЕ

регистрациони лист
саобраћајна дозвола
претходно издате регистарске таблице
лична карта
доказ о уплати трошкова за саобраћајну дозволу, таблице и налепницу
израда и издавање саобраћајне дозволе 1.314
регистрациона налепница 440
регистарске таблице за путничка возила 2.190

Трошкови 3.944 динара

Проф. Милан Вујанић
МАЛТРЕТИРАЈУ ДВА И ПО МИЛИОНА ЉУДИ

Милан Вујанић, професор Саобраћајног факултета, каже за Курир да има логике да се таблице мењају јер ипак имају нека својства која раније нису имала, а која имају рок трајања, али нема потребе да људи „пролазе мучну, дугу и скупу процедуру“.
– Полиција треба да направи нове таблице и да позове грађане да их преузму, као кад их изгубите, на пример. Не да вам дају таблицу с новим регистарским ознакама и нову саобраћајну. То је малтретирање два и по милиона возача јер неколико њих неће да ради свој посао – јасан је Вујанић.