Прочитај ми чланак

НОВИ УДАР НА ЏЕП После празника поскупљује гориво

0

Пораст цене сирове нафте на светском тржишту одразиће се и на новчанике српских потрошача јер ће цена горива у малопродаји бити већа.

Стручњаци процењују да ће после празника литар бензина у просеку поскупети за око 1,5 динар.

Према томе, евро дизел ће са 152 динара по литру отићи на око 153,5 динара, док ће на пумпама литар безоловног бензина, уместо садашњих 145,5 динара, коштати око 147 динара.

Наиме, на светском тржишту је од 23. марта сирова нафта поскупела па је до 11. априла тај раст износио 11,2 одсто. Овакав тренд прелио се и на наше тржиште.

Генерални секретар Удружења нафтних компанија Србије (УНКС) Томислав Мићовић каже за “Блиц” да се тренд раста цене сирове нафте брент са 50,56 долара по барелу од 23. марта повећала на 56,23 долара.

– У Србији се та промена осетила тек претходих седам дана када је гориво на пумпама поскупело за динар до 1,5 динара по литру. Наша анализа коју радимо недељно показује дас мо имали благи раст цене горива – наводи Мићовић.

Како наглашава, ништа није драматично, ни близу промена које смо имали раније.

– Не треба очекивати драматично повећање цене горива у наредном периоду – сматра Мићовић.

Прво поскупљење бензина ове године било је у фебруару, и то због раста акциза за нафтне деривате које је наметнула држава. Од малопродајне цене горива у Србији око 55 одсто износи захватање државе.