Прочитај ми чланак

НОВИ НАМЕТИ Од Нове године плаћамо и еколошку таксу 1.200 динара годишње

0

Грађани Србије ће од 1. јануара плаћати 100 динара месечно еколошку таксу, односно 1.200 динара годишње, како би се на годишњем нивоу сакупио фонд од око пет милијарди динара који ће бити уложени у заштиту животне средине, објавио је Блиц.

Влада Србије је усвојила Уредбу о критеријумима за одређивање активности које негативно утичу на животну средину према количини загађења, којом је дефинисала еко-таксу за правна и физичка лица од 1.200 до два милиона динара.

У ставу 4. Уредбе, који се односи на физичка лица, наводи се да су активности физичких лица које утичу на животну средину: коришћење електричне енергије, коришћење грејних уређаја, коришћење хемијских средстава, коришћење производа који после употребе постају посебни токови отпада, производња и прерада хране и друге активности.

Према овој Уредби, обавезу плаћања еколошке таксе имаће власници некретнина, односно сви они који плаћају порез на имовину. Уколико не живе у некретнини коју поседују, такса ће бити умањена за 50 одсто.

Синиша Митровић, руководилац Центра за циркуларну економију, при Привредној комори Србије (ПКС), рекао је за Блиц да се еколошка такса до недавно плаћала по квадратном метру, а сада ће се плаћати паушално.

Према његовим речима, ова такса усмерена је на генерисање опасног отпада. У то спадају лекови, батерије, сијалице, боје, лакови које људи иначе бацају заједно са комуналним отпадом.

„Ту су и они који у приватна ложишта убацују неадекватан огрев, односно пале и текстил, гуму…“, објашњава Митровић.

Циљ државе јесте да дође до фонда од око пет милијарди на годишњем нивоу, да би могло да се инвестира у заштиту животне средине.

На питање зашто уводити таксу на бацање опасног отпада, уместо уредити одвајање од комуналног отпада, Митровић каже да за тако нешто не постоје услови, а да ће их новац од ових такси управо и обезбедити.

Како ће се наплаћивати ова еколошка такса, односно уз који рачун ће је грађани плаћати, одлука је локалних самоуправа. То значи да ће овај систем сасвим извесно у различитим градовима различито и функционисати.

Такође, на који еколошки проблем ће новац из буџета бити усмерен одлучује локална самоуправа.