Прочитај ми чланак

НОВЕ ЦЕНЕ ПУТАРИНА: Отвара се источни крак Коридора 10, а ово је ДЕТАЉНА РАЧУНИЦА

0

Источни крак Коридора 10 доживеће своје свечано отварање 9. новембра.

Осим што се већина возача пита како ће источни крак изгледати, више од свега их интересује колико ће коштати путарина како од Ниша до Димитровграда, тако и од Београда до границе са Бугарском.


– Путарина на деоници аутопута Е-75 од Ниша до Димитровграда се тренутно наплаћује у отворном систему, док ће се након изградње стећи услови за успоставјање затвореног система наплате путарине (са узимањем магнетне картице на улазу на аутопут и давањем картице на наплату при изласку са њега) и то од од Београда до Прешева, као и од Београда до Димитровграда (такозвани Y крак) – наводе за из „Путева Србије“.

Они даље објашњавају да ће наплата путарине почети када то одреди Влада Србије и кажу да се цена путарине одређује по пређеном километру који је за прву категорију возила ( аутомобиле и комби возила) до 3,5 тона износи 4,0728 динара по пређеном километру, док је за мотоциклисте који спадају у прву А категорију цена 2,0367 динара по километру.

Цена путарине ће тако за деоницу Београд-Димитровград износити 1.290 динара за прву категорију возила (аутомобиле и комби возила до 3.500).

Пример: Растојање између „петље Траншпед“ и петље „Градина“ износи 315,9 километара, па ће цена путарине за наведену деоницу износити 1.290 динара.

Цена путарине за деоницу Ниш-Димитровград зависиће од места/ наплатне станице на којој се возило укључује на аутопут.

Пример 1: Уколико се возило укључи на наплатној станици „Ниш север“,а искључи на на наплатној станици „Димитровград“ платиће путарину у износу од 410 динара за аутомобиле и комби возила.

Пример 2: Уколико се возило у саобраћај укључи на наплатној станици „Ниш исток“,а укључи на наплатној станици „Димитровград“ платиће путарину у износу од 380 динара за поменуту категорију возила.

„Путеви Србије“ су направили и рачуницу путарине до и од наплатне станице „Прешево“.

Цена путарине за деоницу Београд- Прешево износиће 1.4020динара, за прву категорију возила.

Пример: Растојање између петље „Траншпед“ и петље „Прешево“ износи 358,3 километра, па ће цена путарине за наведену деоницу изнисити 1.460 динара за аутомобиле и комби возила.

Цена путарине за деоницу Прешево-Димитровград износиће 1.020 динара за прву категорију возила.

Пример: Растојање између петље „Прешево“ и петље „Грдина“ износи 249,8 километара, па ће путарина тако износити 1.020 динара за аутомобиле и комби возила.

За све остале категорије возила рачунање се врши на сличан начин, а цена путарине по километру за остале категорије је следећа:

Иа категорија (мотоцикли, моторни мотоцикли и четвороцикли): 2,0367 динара по километру

ИИ категорија (аутомобил са приколицом, комби возила с приколицом) : 6,1091 динара по пређеном километру

ИИИ категорија (мањи камиони и мањи аутобуси до 3.5 тоне): 12,2183 динара по пређеном километру

ИВ категорија (шлепери и аутобуси на спрат са додатком за пртљаг): 24,4366 динара по пређеном километру

                  ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!