Прочитај ми чланак

НОВЕ ЦЕНЕ ГОРИВА: Поскупели и бензин и дизел

0

Данас од 15 часова на снагу ступа нови ценовник за гориво према коме ће се евродизел продавати по цени од највише 209 динара за литар, а моторни бензин европремијум БМБ 95 за највише 198 динара за литар. Ове максималне цене наведених горива важиће до следећег петка.

Претходно је евродизел коштао највише 206 динара, а бензин 193 динара.

Подсетимо, Влада Србије је ради спречавања већих поремећаја на тржишту горива и ради очувања животног стандарда становништва, 10. фебруара усвојила Уредбу о ограничењу цена горива на бензинским пумпама. Уредба је од тада била продужена више пута, а према последњим изменама Уредбе ограничење цена нафтних деривата је продужено до 30. јуна ове године.

У складу са Уредбом Владе Србије о ограничењу цена нафтних деривата евродизел и евро премијум БМБ 95, Министарство рударства петком најкасније до 13 часова, обрачунава просечну велепродајну цену ових енергената и доставља је Министарству трговине, туризма и телекомуникација, које најкасније до 15 часова утврђује и објављује највише малопродајне цене које ће важити у наредних седам дана.

Скок на берзама

Цена барела нафте типа „брент“ коју прате цене у Србији је на светским берзама скочила са 117 долара од прошлог петка на данашња 124 долара, што је поскупљење од шест одсто.

Цена „брента“ је свој историјски максиму достигла пре три месеца када је барел коштао скоро 128 долара.