• Почетна
  • ЕКОНОМИЈА
  • НОВА УЦЕНА ИЗ БРИСЕЛА ЗА СРБИЈУ: „Јужни ток је супротан правилима ЕУ“!
Прочитај ми чланак

НОВА УЦЕНА ИЗ БРИСЕЛА ЗА СРБИЈУ: „Јужни ток је супротан правилима ЕУ“!

0

nemacki cetvrti rajh

Четврти рајх са седиштем у Бриселу очигледно се не мири са чињеницом да ће за неколико дана почети изградња Јужног тока у Србији.

Након што је пропало лобирање преко послушничких медија у Београду, саботирање од стране министарке Зоране Михајловић и осталих политичара, у Бриселу су се по свему судећи одлучили за директно и отворено саботирање Јужног тока.

По свему судећи, послушничка Влада Србије ће после одрицања од Космета добити нову уцену на имагинарном путу ка ЕУ.

Заменик директора Секретаријата Енергетске заједнице Дирк Бушле (Buschle) изјавио је 18. новембра да је споразум о изградњи гасовода Јужни ток у Србији у многим тачкама у колизији са европским правилима. Неусклађеност се пре свега огледа у томе што трећа страна нема право да користи капацитете тог гасовода и што нема раздвајања делатности транзита од снабдевања. Бушле је рекао и да Србијагас и Југоросгас хитно морају да раздвоје делатности преноса и продаје гаса. Он је препоручио да се одмах спроведе и власничко раздвајање делатности јер ће то постати обавеза Србије од 2015. године па је најефикасније да се тај посао обави одједном.

Позадина

Градња деонице међунардног гасовода Јужни ток у Србији би требало да почне 24. новембра. Вредност радова на гасоводу у Србији процењена је на 1,9 милијарди евра.
Изградњу Јужног тока кроз Србију реализује заједничко предузеће са седиштем у Швајцарској Јужни ток Србија, у којем Србијагас има 49 одсто, а руски Гаспром 51 одсто власништва.
Бушле је у Београду учествовао на конференцији о промоцији инвестиција у енергетску инфрастуктуру у Србији, у организацији Асоцијације европских консултаната у енергетици (AEEC).

„Начин на који је међудржавни споразум Србије и Русије тренутно направљен није у складу са правилима Енергетске заједнице“, казао је он агенцији Бета.

Бушле је казао да је уколико се прави нова енергетска инфраструктура као што је Јужни ток мора да обезбеди да и трећа страна има користи од тога.

„Постоји могућност да се затражи изузетак, али за то је потребно покренути процедуру коју никада није иницирао Гаспром, Србијагас нити и једна од компанија укључених у пројекат Јужни ток“, казао је он.

Бушле је прецизирао да Јужни ток није усклађен са европским правилима пошто трећа страна нема право да користи капацитете тог гасовода, као и због тога што нема раздвајања делатности транзита од снабдевања.

Заменик директора Секретаријата Енергетске заједнице је рекао и да Србијагас и Југоросгас хитно морају да раздвоје делатности преноса и продаје гаса.

Он је агенцији Бета казао да је рок за раздвајање делатности у гасним компанијама у Србији истекао је још 2006. године и прецизирао да би у Србијагасу требало да се обави правно раздвајање, а у Југоросгасу функционално раздвајање.

„Компаније то морају да ураде што је пре могуће“, казао је Бушле.

У току је формална процедура, додао је он и истакао да је Секретаријат Енергетске заједнице дао Влади Србије рок од два месеца за за одговор који истиче половином децембра.

„Видећемо да ли ће отклонити то кршење правила Енергетске заједнице или ће доставити нове информације“, казао је Бушле.

dirk-busle-1

Одмах спровести и власничко раздвајање
Према његовим речима, чланице Енергетске заједице су сада на почетку примене Трећег енергетског пакета ЕУ који раздвајање делатности у енергетици подиже на виши ниво.

„Морамо да почистимо све заостатке из Другог енергетског пакета. Код Србијагаса и Југоросгаса то мора да се деси веома брзо, да бисмо могли да пређемо на следећу фазу“, казао је заменик директора Секретаријата Енергетске заједнице.

На питање какав модел раздвајања је прихватљив за Енергетску заједницу Бушле је казао да се сада налазимо на раскршћу између два режима.

„До сада је било потребно само правно и функционално раздвајање делатности, док Трећи пакет захтева и власничко раздвајање. Сваки модел који иде у том правцу је једнако ефикасан“, оценио је Бушле.

Он је прецизирао да је сигурно да ће бити потребно правно раздвајање, што у случају Србијагаса значи да ће морати да издвоји имовину из области транзита гаса у независно предузеће.

Бушле је казао и да ће Србија као члан Енергетске заједнице од 1. јануара 2015. године морати да примени и правила из Трећег енергетског пакета и оценио да „нема смисла да се два пута улаже исти напор“.

Бушле је казао и да Секретаријат Енергетска заједница очекује да ће кроз разговоре са Владом Србије и пословодством Србијагаса пронаћи начин да се раздвајање обави тако да буде у складу са правилима Трећег енергетског пакета ЕУ.

„То ће захтевати дубље резове“, казао је Бушле.

(НСПМ, Бета-Дојче веле)