Прочитај ми чланак

НИЖУ СЕ ШТРАЈКОВИ У СРБИЈИ, спрема ли се бунт?

0

Фијат, Гоша, Горење, Ратко Митровић - све су то предузећа чији су се радници само у последњих десетак дана побунили и обуставили рад. За разлику од уобичајених разлога за штрајк када радници траже неисплаћене зараде, у обуставе рада сада крећу и радници који редовно добијају плату.

„Улажите у Србију, јер је тамо обучена али јефтина радна снага“, једна је од порука спота којим су се преко ЦНН карајем 2014 позивали инвеститори да улажу код нас.


– Знате када неко се рекламира на ЦНН и говори дођите у Србију, јер је у Србији багателна радна снага, а онда посредно пошаље и поруку, на само да је јефтина радна снага, него су и синдикати слаби. А и ми ћемо онако поприлично да вам прогледамо кроз прсте утолико што нећемо примењивати национално законодавство, онда није никакво чудо што данас имамо штрајкове – каже Ранка Савић, председница АСНС

А штрајкова има. Последњи у низу је штрајк запослених у Крагујевачком Фијату. У Гоши у Смедеревској Паланци радници штрајкују већ неколико месеци, и најављују и штрајк глађу од понедељка. Савићева очекује штрајкове и у ЈКП где, поред малих плата, као проблем види спровођење рационализације, али међу производним радницима, а не у бирократији.

– Ја сам прошле недеље обишла по Србији ЈКП, била сам у Пироту, Нишу, Лесковцу, тамо радници у просеку, како ми то волимо да кажемо, кући носе по две, три хиљаде динара. Значи имају кредите, имају обуставе од примања, на плату која је 25.000 то не чуди.

Да држава не може да привлачи стране инвеститоре на уштрб домаћих предузећа, слаже се и Марко Радовић из Мреже за пословну подршку и каже да мора да се створи позитиван пословни амбијент.

– Него морате да ставите околности у којима ће сви пословни субјекти моћи да просперирају да напредују да с развијају. Једино тако можете да очекујете са друге стране да се и запосленима омогуће примања која заслужују и да се њихови услови рада побољшају кроз инвестиције саме компаније, која то неће видети као трошак, него као бенефицију. Али, док се све ове ствари не промене, радници и њихове породице су и даље гладни, а јесен је тек пред нама.