НИШЛИЈА ЗБОГ ДУГА ЗА СТРУЈУ нуди бубрег на продају

0

Стојадин Митић (72) из нишког насеља Железничке бараке огласио је минуле недеље посредством друштвених мрежа продају бубрега због дуга за струју, што је изазвало бројне коментаре његових познаника и пријатеља, али и других грађана.

Митић је за агенцију Бета рекао да је до данас већ добио четири, пет понуда и да ће сигурно пристати на неку од њих јер, како је истакао, то је једини начин да својој породици поново обезбеди струју без које је последњих више од месец дана.

Како је казао Митић, најбоља понуда за бубрег коју је добио тренутно износи 6.000 евра.

„Знам да продаја органа код нас није дозвољена, али званично ћу се пријавити као донатор. Супруга и ћерка су уплашене због моје одлуке, свестан сам и ја ризика али не одустајем. Нужда ме је на то натерала“, истакао је Митић.

Према Митићевим речима, његова пензија износи 17.000 динара, а пензија његове супруге тешко оболеле од астме је 12.000 динара.

„За неку наводно неовлашћењу потрошњу Електродистрибуција ми тражи 177.000 динара, а више од 200.000 динара је потребно да би ми поново прикључили струју. Немам тај новац, а нећу да дозволим да ми супруга остане без живота. Никад се не зна када ће јој затребати инхалатор, а како да га користи кад немамо струју“, рекао је Митић.

Он је истакао да су муке његове породице почеле 2013. године када је са Електродистрибуцијом потписао споразум о отплати старог дуга на рате.

„Иако сам тада платио све што треба и послао захтев Електродистрибуцији, нису дошли да ми прикључе струју, па сам морао то сам да урадим. Уредно сам плаћао потрошену струју све док нису дошли 21. маја и скинули ми струјомер због неовлашћене потрошње и испоставили рачун од 177.000 динара“, изјавио је Митић.

Он је казао да се протеклих недеља жалио Електродистрибуцији и суду, али да су његове жалбе одбијене.

„Мислим да понудим око, оно кошта више од бубрега”

Митићеве комшије изјавиле су за агенцију Бета да он није једини становник насеља Железничких барака који има проблем са струјом и да су спремни такође да крену његовим стопама да би обезбедили својим породицама нормалне услове за живот.

Аница Зекић Аметовић казала је да су због наводне неовлашћене потрошње и њој искључили струју прошле године.

„По налогу суда су ми привремено, на две године, прикључили струју јер је моја ћерка дијабетичар на инсулину. Када то време истекне не знам шта ћу. Мислим да понудим на продају око, оно кошта више од бубрега, само да задовољим то што Електродистрибуција тражи“, изјавила је Зекић Аметовић.

Према њеним речима, станари насеља Железничке бараке имају проблем са Електродистрибуцијом јер се струјомери налазе на зиду једне куће, односно „на улици“.

„Свако може да приђе струјомеру и ради шта хоће. Ми не можемо да их чувамо 24 сата дневно. Екипа дистрибуције дође и каже ‘оштетили сте пломбу намерно’ и однесу струјомер. Коме је од нас 48 станара овог насеља у интересу да тако нешто сам себи уради“, запитала је Зекић Аметовић.

Становници насеља Железничке бараке потписали су петицију и затражили заједнички пријем код надлежних у ЕПС-у како би изложили свој проблем са радницима нишке Електродистрибуције који им, како кажу, „насилно скидају струјомере, секу пломбе са струјомера и праве лажне записнике о неовлашћеној потрошњи“.

ЕПС: Митић откривен у крађи електричне енергије

Сектор за односе са јавношћу ЈП ЕПС саопштио је за Бету да је у случају корисника Стојадина Митића, који је у више наврата искључиван због дуга и откривен у крађи електричне енергије, у потпуности поштован закон и чак је омогућено да обавезе плати на рате.

„Последња обустава испоруке електричне енергије била је у децембру 2013. године због дуга од 376.818 динара. И том приликом корисник је откривен у неовлашћеној потрошњи електричне енергије. Корисник се поново прикључио без одобрења, што је откривено у контроли 5. септембра 2017. године“, казали су у ЕПС-у.

За последњи случај, додали су у ЕПС-у, обрачуната је неовлашћена потрошња електричне енергије у вредности 177.667 и купац је склопио споразум о одложеном измирењу дуга, који за сада поштује.​​

„На захтев купца, надлежни у нишкој дистрибуцији су га примили на разговор, објаснили процедуру утврђивања неовлашћене потрошње електричне енергије и издавања решења за поновно прикључење на дистрибутивни систем. Разговор је био јако непријатан уз бројне претње и увреде од стране купца“, навели су у ЕПС-у.

Кориснику је, додали су у ЕПС-у, речено да закаже састанак код директора нишког огранка ЕДБ-а и да ће бити позван на разговор приликом првог пријема странака.

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!