Прочитај ми чланак

Ниш: Последњи чин ЕИ драме

0

ei-nis

(Вечерње новости)

Уколико држава остане при ставу да уведе стечај у Електронској индустрији „Ниш“, односно у њеним деловима који још нису приватизовани, биће то последњи чин драме која је за електроничаре почела оног тренутка када је држава дозволила слободан увоз робе широке потрошње. У међувремену, део по део ЕИ је продаван, али је још увек остало још 110.000 квадрата у власништву државе који се могу паметније искористи уместо да се прода као грађевинско земљиште.

Синдикалци инсистирају да се спроведе одлука Владе Србије из 2009. године о оснивању Научно-технолошког парка „Технис“ који би упослио 1.500 радника.

Милијарду динара радницима

По последњем пресеку из 2008. године, радницима се дугује 540 милиона динара а то је већ сада са каматама близу милијарду динара. Од педесетак предузећа непродата је остала трећина, за које иначе нико није заинтересован или су толико презадужени да једино може да се прогласи стечај. Доста се спекулише и са бројем радника којима се дугује. У суштини, у преосталим неприватизованим предузећима ЕИ ради тек 180 радника, али се број ускраћених креће од 4.150 до 10.200 радника.

– Држава је пресудила ЕИ када је дозволила увоз робе широке потрошење 2002. године и тако аутоматски отерала у беду најмање 4.500 радника који су производили телевизоре и веш-машине. Такав ударац не би преживео ни „Сименс“. Данас бисмо били лидери барем за производњу телевизора и веш-машина. Још стоји нераспакована линија за производњу телевизора. Некоме је, ипак, више одговарало да доведе „Горење“ – каже Јован Јовановић, председник Јединственог синдиката, који упозорава да неће увођење стечаја и легализацију „пљачке“ која је била на делу више од 10 година.

Он истиче да криминална интересна група коју чине појединци из ЕИ, локална самоуправе и заинтересовани предузетници лобирају да се уведе стечај под изговором да нема производње.

– Кажу да се држави не исплати да даје месечно субвенције од четири милиона динара. Међутим, 154 милиона динара је „заробљено“ у Агенцији за приватизацију на основу приватизације ЕИ. Огроман комплекс у Земун Пољу запао је за око јер је то земљиште погодно за изградњу станова – набраја Јовановић и додаје да је крајњи циљ увозничког лобија, потпомогнутог „домаћим сарадницима“, да ЕИ постане најобичнији магацински простор.

Комплекс од сто хектара ЕИ налик је „тигровој кожи“, где се не зна шта је друштвено а шта приватизовано. Инфраструктура је у толико лошем стању да су власници продатих предузећа морали да направе удружење „Медијанис“ да би се изборили за боље услове.