Прочитај ми чланак

НИКАД СКУПЉЕ Весић даје 1,6 милиона € за униформе комуналаца, ОДБИЛИ упола ниже…

0

Секретаријат за послове комуналне милиције Београда доделио је уговор за куповину униформи у вредности 186,3 милиона динара (око 1,6 милиона евра) фирми МИМ Цоммерце из Београда. На тендер су стигле још две понуде, обе повољније од изабране, пише Нова економија.

Фирма Yumco – Prizosi из Врања је понудила да обезбеди униформе за комуналне милицијаце за укупно 76,5 милиона динара, што је скоро два и по пута мање од цене коју ће Београд платити.

Screenshot/TV Prva

Предузеће ДЕС 2020 из Шапца понудио је цену од 134,3 милиона динара, за око 50 милиона мање од изабране, наводи Нова економија.

Јефтиније – неодговарајуће

Понуда Yumco – Prizosi је одбијена као неприхватљива јер нису, како се наводи, достављени сви потребни узорци и није достављен извештај о испитавању боје материјала издат од акредитоване лабораторије, као ни лабораторијски извештај о испитивању материјала за неке од комада одеће, преноси Нова економија.

На пример, за јакну није достављен извештај о испитавању материјала из кога се може утврдити да ли је боја постојана када се пере на 40 степени.

Постојале су и друге замерке.

На кошуљама нису нашивени делови у џеповима за који би требало да се закаче микрофони радио станице и мале камере. На торбици није било ластиш гуме за оловке, а постојао је и само један џеп иако су конкурсном документацијом захтевана два.

Чарапе су биле црне уместо тамно плаве, а на зимској јакни ушивен је вертикални џеп, а захтеван је благо укошен.

Понуда фирме ДЕС 2020 из Шапца такође је одбијена јер за неке од ставки нису достављени узорци, као ни извештаји о испитавању „french blue“ боје нити извештаји о испитавању материјала, а за неке од ставки није приложена декларација о саставу ни документ произвођача.

Са друге стране, чланови комисије испред Секретаријата за послове комунален милиције су закључили да „сва понуђена добра понуђача MIM Commerce испуњавају све захтеване техничке карактеристике“.

Београд већ плаћао таксе због набавке униформи

Међутим, управо неке од ставки због којих су јефитинији понуђачи одбијени нашле су се и на листи захтева које су Yumco – Prizosi и фирма Less textile раније поднеле Републичкој комисији за заштиту права у поступцима јавних набавки јер су сматрале да јавна набавка није у складу са законом.

Подсетимо, јавна набавка униформе за комуналне милицијаце прекинута је након што су поднесени захтеви за заштиту права.

Чак три фирме – ДЕС2020, Luss textile и Yumco – Prizosi – сматрале су да су оштећене у тендерском поступку и поднеле су захтев за заштиту права, одговорили су Новој економији из Републичке комисије за заштиту права у поступцима јавних набавки.

Yumco – Prizosi је у захтеву навео да је наручилац (Град Београд) одредио минимални рок који је закон прописан док је истовремено „наметнуо велики број обавеза за понуђаче који се огледају у достављању великог броја извештаја о испитавању материјала, а затим и велики броју узорака“.

Yumco такође наводи да је наручилац вршио значајне измене конкурсне документације и да је у сва три наврата извршио минимална законски дозвољена продужења рока за подношења понуда, иако је од њега захтевано да рок продужи за већи број дана. У свом захтеву додају да су понуђачи, због бројних измена, били принуђени да припремају узорке испочетка.

Наручилац је уместо светло плаве боје тканине прописао координате боја, што је додатно закомпликовало већ и онако сложену припрему понуда јер је за производњу тканине са траженим координатама потребно више времена, истакао је Yumco.

Републичка комисија је неке од захтева понуђача одбацила, али је донела одлуку да с обзиром на то да прописи не условљавају компаније да објављају делатност само у случају уколико су у Регистар привредних субјекатра уписани за ту делатност, што је био један од услова за учешће на тендеру, те да овакав услов супротан закону и да је Град дужан да конкурсну документацију измени у оспореном делу.

Весић: Сваки комунални полицајац имаће мерач буке, казне ће бити ригорозне

Комисија је такође констатовала да утврђивање испуњености техничких карактеристика „визуелним прегледом“ не представља прецизно и јасно предвиђен начин оцењивања понуда, па да сам поступак стручне оцене понуда не може бити спроведен на законит начин с обзиром на то да се не може закључити које техничке карактеристике понуђених добара ће се утврдити њиховим прегледом.

Неки од услова подразумевали су и тачне димензије одређених делова одеће (чичак траке на јакни, вратног изреза на мајици, џепа на кошуљи…), а да није појашњено да ли ће утврђивање испуњености техничких карактеристика обухватати и мерење узорака и на који начин.

Београд није дозволио да овлашћени представници понуђача присуствују визуелном прегледу узорака, па је Републичка комисија прописала да је наручилац дужан да у року од два дана омогући увид у документацију и копирање исте како би понуђачи могли да изврше увид и у приложене узорке како би проверили да је наручилац на правилан начин извршио преглед и оцену достављених узорака те да би евентуалне уочене неправилности могао да оспори подношењем захтева за заштиту права.

Београд је био дужан да у року до 25 дана отклони мањкавости предметне конкурсне документације, да је обајви на Порталу јавних набавки и својој интернет страници и да продужи рок за понодошење понуда који мора бити примерен и објави обавештење о томе.

Београд је морао и да надокнади таксе које су Yumco-prizosi и Luss textile платити приликом подношења захтева и да плати по 120.000 динара, односно укупно 240.000 динара.

Униформе за комуналне милицајце никада скупље

Подсетимо, Нова економија је писала да градски Секретаријат за послове комуналне милиције планира да набави униформе за своје запослене које коштају вишеструко више него претходних година.

Униформе за комуналне милицијаце, који су се тада звали комунални полицајци, биле су набављане 2015. године када су коштале око 15 милиона динара, 2016. године 7,8 милиона, а 2017. године 26 милиона динара.

Број комунланих милицијаца током година није знатно варирао, па их је 2015. године било 311, како је тада објавио Истиномер, а данас их има 320, док заменик градоначелника Горан Весић најављује да ће их следеће године бити 600.

На питање због чега су сада униформе десетинама пута скупље, на питања Нове економије нико из градске управе није одговорио.

У оквиру јавне набавке набављане су, између осталог, плитке и дубоке патике које одговарају једино Адидас моделима, кожне рукавице од јагње коже, поло мајице, летње и зимске јакне, активни доњи веш и слично.

Опремање комуналне милиције вредно као годишњи приходи изабране фирме

Фирма MIM COMMERCE која је регистрована за производњу одеће основана је 1992. ГОДИНЕ и најпре је била у власништву Милана Максимовића, касније Мирјане Максимовић, а од јануара 2020. године власник је Марко Максимовић.

Предузеће је, све до 2018. године имало годишње приходе између седам и 15 милиона динара, да би пре три године досегли приходе од 39,2 милиона динара, 2019. године 41,4 милиона динара, док су 2020. били скоро пет пута већи – 199 милиона динара.

 MIM COMMERCE је у августу добио и посао набавке службене и заштитне опреме за комуналне милицајаце, која обухвата гумене палице, лисице, пиштаљке и слично. Вредност овог посла била је 2,2 милиона евра.

Дакле, ова фирма ће од Града Београда за опремање комуналних милицајаца добити укупно око 189 милиона динара, што је само 10 милиона динара мање од њихових укупних пословних прихода из прошле године.

У јавно доступним базама не постоје подаци да је компанија раније побеђивала у другим поступцима јавних набавки.

У власништву Марка Максимовића налази се и фирма Урбан гарден 011, која се бави хотелијарским услугама и регистрована је у општини Стари Град.