Прочитај ми чланак

Пукао Набуко: Немачка више није конкурент Гаспрому

0

Nabuko_MapaGasovoda_320X250(Танјуг)
Компанија РWЕ продала свој удео у Набуку. Немачки концерн РWЕ је, као што је и обећао пре више од годину дана, продао својих 16,67 одсто аустријском ОМВ-у.

Круг учесника у пројекту гасовода Набуко, једног од конкурената руском Јужном току, сужава се, јер је немачка компанија РWЕ продала свој удео у том гасоводу. Немачки концерн РWЕ је, као што је и обећао пре више од годину дана, продао својих 16,67 одсто аустријском ОМВ-у, преноси руски лист Комерсант.

Вредност трансакције није објављена, али је купац наговестио да ће се удели у конзорцијуму и даље мењати. Конзорцијум сада чине ОМВ, бугарски Булгаргас, румунски Трансгас, турски Ботас и мађарски МОЛ.  Састав учесника и профитабилност пројекта зависиће од избора маршруте за транспорт гаса у другој фази азербејџанског пројекта Шах-Дениз у Европу, која треба да буде утврђена до 30. јуна, пише Комерсант.

Набуко је средином минуле деценије доживљаван као главни конкурент руском Јужном току. Међутим, почео је да губи замах и учеснике и због немогућности да обезбеди стабилно снабдевање гасом и високих трошкова, јер је цена његове градње процењена са првобитних осам милијарди долара на 20 милијарди долара, подсећа руски лист.

У фебруару прошле године партнери Набука решили су да смање размере пројекта. Планирани капацитет од 31 милијарде кубних метара годишње и дужину око 4.000 километар смањили су за више од половине и уместо пута из Азије у Европу, гасовод је постао део унутаревропске инфраструктуре, који повезује Бугарску и Аустрију.

У таквој ситуацији, интересовање за Набуко је изгубила не само Немачка, већ је и премијер Мађарске Виктор Орбан у априлу прошле године најавио жељу МОЛ-а да напусти тај енергетски пројекат, иако је компанија за сада остала у конзорцијуму. Сада Набуко зависи од тога да ли ће ту маршруту за транспорт гаса у Европу изабрати учесници конзорцијума за развој гигантског нафтног поља Шах-Дениз у Азербејџану, процењеног на 1.200 милијарди кубних метара гаса, чији је оператер Бритиш петролеум (БП). Томе се, како пише Комерсант, надају учесници Набука. Први гас с налажишта Шах-Дениз ИИ требало би да стигне у Европу 2019. године.

Конзорцијум Набуко је 19. јануара потписао споразум с акционарима Шах-Дениза, према коме, у случају доношења решења у корист Набука, акционари нафтног налазишта могу да добију 50 одсто акција у гасоводу. Два дана касније сличан споразум су потписали акционари Трансајдранског гасовода – Акспо, Статоил и Е.ОН.

Коначну одлуку конзорцијум Шах-Дениз треба да донесе до краја јуна, преноси Комерсант