Прочитај ми чланак

НЕ ДАЈТЕ ТРГОВЦИМА ДА ВАС ДЕРУ ЗА ПРАЗНИКЕ! Ево како да уштедите и до 20%!

0

Избегавајте куповину намирница на једном месту. Истражујте цене по маркетима, месарама, пијацама, јер се драстично разликују.

За јануар кажу да је најдужи месец у години јер се већи део прихода потроши већ у првој недељи овог месеца. Срби су познати да не штеде када су празничне трпезе у питању, а према грубим проценама четворочлана породица за новогодишње славље потроши бар 14.000 динара. Предјело, сарма, печење, салате, пиће, слаткиши неизоставни су део славља оних који за дочек остају код куће. Седам дана касније надовезују се Бадње вече и Божић који подразумевају обилне оброке.

Празнични ручак подразумева бар пет килограма сировог меса, што је бар 2.500 до 3.000 динара. Неизбежна сарма је од 1.000 до 1.500 динара. Бар толико треба за руску салату, а за сиреве и сухомеснате производе и остале ђаконије уз предјело додатних 3.000 динара. Из новчаника нам је већ отперјало 9.000 динара. Какав би то празнични оброк био без слаткиша. Ако сами правите торту, спремите бар 2.000 динара. Када на све то додате пиће и остале ситнице, дођосмо до трећине просечне плате.

Заштитник потрошача је обишао маркете, пијаце и месаре и дошли смо до закључка да ако уложите труда и времена, можете да уштедите и до 20 одсто, што у овом случају није мало. Цене меса варирају и по 200 динара разлике по килограму, баш као и када је реч о риби. Ни разлике у ценама поврћа нису занемарљве, као ни када је реч о пићу. Мало-помало и накупиће вам се две-три хиљаде у џепу које можете да сачувате за ону другу, критичнију половину јануара. У прилог томе да се исплати истраживати цене намирница иде и то што се до сада показало да трговци подижу цене оних артикала који су најтраженији током новогодишњих празника, и то од 10 до 30 одсто.

Потпредседник Националне организације потрошача Србије Зоран Николић саветује потрошачима да пре куповине излистају интернет каталоге, па да робу пазаре тамо где је најјефтинија.

– Данас је изузетно лако направити списак за празничну куповину из сопствене куће. Већина великих маркета и месара има своје интернет каталоге, па саветујемо потрошачима да пре одласка у куповину направе списак цена, артикала и маркета и према томе да пазаре где је најјефтиније. Тако ће уштедети пуно новца, а придржавајући се списка избећи ће и куповину непотребних ствари којима нас произвођачи маме у време празника – каже Николић, и додаје да акција није гаранција најмање цене.

– Чест је случај да акција није гаранција да се тај артикал на другом месту не може наћи за мање паре. Потрошачи се „залепе“ за акције попут 4 плус 1 гратис, не размишљају да ли им та роба заправо треба и да ли у некој малој продавници исти производ могу наћи по нижој цени – сматра Николић.

Он саветује да грађани морају да буду опрезни при куповини.

– Трговцима је ово најбоља прилика у годиaни да напуне своје касе, али потрошачи морају да буду на опрезу. Често роба која се рекламира да је са попустом нема најповољнију цену. Грађани треба да обиђу више радњи и да процене где им се највише исплати да купују намирнице – каже Николић.

ЗАШТИТНИКОВ ВОДИЧ ЗА ЕКОНОМИЧНУ КУПОВИНУ