Прочитај ми чланак

НБС објавила висину инфлације и шта је највише поскупело

0

Народна банка Србије објавила је да је међугодишња инфлација у Србији у августу износила 13,2 одсто, од чега је око 70 процената доприноса и даље последица раста цена хране и енергената.

Међугодишња базна инфлација, на коју мере монетарне политике могу да утичу у већој мери, и даље је знатно нижа од укупне и у августу је била 7,9 процената, наводи НБС.

Месечна инфлација у августу према подацима Републичког завода за статистику била је 1,2 одсто испод стопе инфлације коју је НБС очекивала за претходни месец.

„На месечни раст цена од 1,2 одсто највише су утицале цене непрерађене и прерађене хране, док су у мањој мери допринели и раст цена у оквиру базне инфлације и цена дела енергената. Месечни раст цена у оквиру базне инфлације био је спорији у односу на укупну инфлацију и у августу је износио 0,7 одсто. С друге стране, пад цена на месечном нивоу од 5,2 одсто забележен је код деривата нафте, што представља њихово прво појефтињење на месечном нивоу од почетка године“, навела је НБС.

Народна банка је навела и да је раст цена прерађене хране у августу у односу на јул био 1,7 процената, што је слично динамици месечног раста ових цена у периоду март-јул.

Наводи се да су у условима и даље високих светских цена хране, раста цена улазних трошкова у производњи и транспорту хране, као и негативних ефеката суше, како на домаћем тржишту, тако и у већем делу Европе, цене прерађене хране у августу, у односу на исти месец претходне године биле више за 19 процената.

Цене непрерађене хране у августу су забележиле месечни раст од 4,1 одсто, док су у односу на исти месец претходне године биле више за 23 процента.

„Под утицајем и даље снажних трошковних притисака и веће увозне инфлације у августу је настављен и раст цена у оквиру базне инфлације (индекс потрошачких цена по искључењу хране, енергије, алкохола и цигарета). Ипак, базна инфлација у Србији наставља да се креће на знатно нижем нивоу у односу на укупну инфлацију, као и у односу на базну инфлацију у појединим земљама централне и југоисточне Европе“, наводи централна банка.

Нижем нивоу базне инфлације наставља да доприноси очувана релативна стабилност девизног курса у изузетно неизвесним глобалним условима, као и „усидрена“ средњорочна инфлациона очекивања финансијског сектора која се крећу у границама циља.

НБС оцењује да ће према августовској пројекцији Извршног одбора међугодишња инфлација током текућег тромесечја највероватније достићи врхунац, а затим ће имати опадајућу путању.

Напомиње се да ће смиривању инфлаторних притисака допринети досадашње заоштравање монетарних услова, очекивано слабљење ефеката глобалних фактора који су водили раст цена енергената и хране у претходном периоду, као и нижа екстерна тражња у условима неповољнијих изгледа глобалног привредног раста.

НБС процењује да ће у кратком року смиривању инфлаторних притисака допринети и економске мере Владе Србије којима је ограничен раст цена хране и енергената на домаћем тржишту, пренео је Танјуг.