Прочитај ми чланак

НАРОД ПРОТИВ БАНАКА: Сами ће да заштите реке

0

Покрет „Одбранимо реке Старе планине“ (ОРСП) организовао је вечерас протест испред Уникредит банке у Београду како би појачали притисак на банкарски сектор, који учествује у финансирању пројеката мини хидроелектрана (МХЕ) у Србији.

Активиста покрета ОРСП Александар Јовановић указао је да пројекти градње МХЕ немају никаву будућност и да ко год буде уложио у њих, „може да рачуна да им је сваки динар пропао“.

Поред Уникердит банке, апел је упућен и Ерсте банци, Интеза банци и Социјете женерал банци, које такође финансијски помажу изградњи МХЕ. Јовановић је изнео податак да је само Уникредит банка у МХЕ на Ракитској реци уложила 1,2 милиона евра што је, према његовом мишљењу, против закона, природе и људи.

Он је истако да су банке обавештене о ставовима домаћих стручњака и о анализама пројектне документације, које указују на бројне неправилности приликом градње МХЕ.

Јовановић сматра да би обустављањем финансирања банке показале да су друштвено одговорне, а у противном озбиљно ће угрозити свој кредибилитет и суочиће се са протестима и незадовољним грађанима. Он је подсетио да је Европски парламент упозорио Србију да мора да предузме све потребне мере за заштиту Старе планине.

Пошто су те мере изостале, Јовановић је упозорио да ће реке Старе планине заштити активисти покрета. „Према решењу Министарства заштите животне средине инвеститор Горан Белић обавезан је да повади цеви из Ракитске реке, а уколико он то не буде урадио, урадићемо ми“, изјавио је Јовановић, уз напомену да је рок извршног решења истекао пре месец дана.

Он је најавио да ће активисти у јуну ангажовати приватне извршитеље за вађење цеви из река уколико држава не буде спровела закон и решење. На протесту је дошао већи број активиста из различитих крајева Србије, који су испред банке узвикивали „Народ је устао, недамо реке“ и „Нема хипотеке на реке“.

Поводом данашњег протеста у Београду у организацији грађана окупљених око удружења Одбранимо реке Старе планине, правни саветник у административним процедурама које уређују област ОИЕ, адвокат Мирко Брборић, изјавио је да и данашњи протест показује да његови организатори избегавају расправу на ову тему у институцијама система које су једино место за сагледавање утицаја ОИЕ на животну средину, наводи се у саопштењу.

– Недопустиво је и неприхватљиво да се врше притисци на привредне субјекте и институције на начин да се демонстрира испред тих институција, а на друштвеним мрежама позива на насиље. Нејасно је да ли хоће да уђу у управни одбор банке, па да одлучују где ће банка пласирати своја средства. Иначе, пословне банке дају подршку пројектима из области обновљивих извора енергије тек у фази када је прибављена грађевинска дозвола, дакле – након што је испоштована комплетна законска процедура, рекао је Брборић.

По питању изградње малих хидроелектрана 2013. године Република Србија је донела Национални акциони план за коришћење обновљивих извора енергије којим је ова област утврђена као један од приоритетних националних интереса у области енергетике. Све локације на којима је могућа изградња малих хидроелектрана су одавно уврштене у просторне планове и као такве су темељно сагледане од стране свих ималаца јавних овлашћења који су у поступку усвајања планова дефинисали строге услове и критеријуме за изградњу оваквих енергетских објеката.

 

Постојеће процедуре предвиђене домаћим законодавством дају довољан правни оквир да се овакви објекти граде и експлоатишу, уз могућност инспекцијског надзора у свим фазама.

Овакви пројекти се изводе како у ЕУ, тако и у најразвијенијим државама света, и то у заштићеним областима, а реномиране банке баш за овакве пројекте одобравају најбоље кредитне линије.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!