Прочитај ми чланак

Напади у Ираку имају утицај и на домаће возаче: Ово су нове цене гориво у Србији

0

Скок цена нафте на светским тржиштима, после напада на војне базе у Ираку, врло лако би могао донети и веће цене на пумпама у Србији.

Домаћи познаваоци тврде да цена горива у нашој земљи неспорно зависи од цена на светском тржишту, али да ипак, на реакцију и преливање актуелног поскупљења треба сачекати најмање неколико недеља.

После напада балистичким ракетама на војне базе са америчким трупама у Ираку, барел је поскупео је за око пет одсто и тренутно кошта непуних 70 долара. Цена нафте потом је почела да се смирује, али је тржиште и даље веома нервозно у ишчекивању америчких одговора, тврде аналитичари из света.

Питање које се истовремено појавило у Србији јесте шта ће се догодити с ценом горива у Србији и када треба очекивати евентуално поскупљење у случају да се ситуација на светском тржишту нафте настави кретати у негагтивном смеру.

Домаћи познаваоци тврде да раст цене сирове нафте у свету за око 10 одсто доноси раст цене литра горива на српским пумпама од око три одсто. То практичнп значи да би, тренутно повећање цена на светским берзама незнатно би, барем за сада, могло да утиче на цене горива у Србији.

– Утицај светских промена свакако постоји, али потреси на глобалним тржиштима нафте, нису и једини битни по српско тржиште – напомиње Небојша Атанацковић, сувласник приватне нафтне компаније у Србији.

– Тачно 60 одсто цене литра Србији иде држави за порез и акцизе. Од преосталих 40 одсто доста тога иде на прераду, истраживања, транспорт, логистику…Рачуница показује да раст цене од 10 одсто на светским берзама доноси и раст од три одсто на српским пумпама – каже Атанацковић, анализирајући могуће утицаје тренутних потреса у свету.

Како је и министар енергетике Србије Александар Антић рекао у септембру, када се десила слична ситуација са узлетом цена након нестабилности у Саудијској Арабији, Србија свакако зависи од спољних утицаја.

„Нема дилеме да Србија, као увозно зависна држава, када је сирова нафта у питању, дубоко зависи од цене сирове нафте на светском тржишту. Ипак, сада треба сачекати стабилизацију на тржишту која се свакако дешава, и у наредним данима видети како ће се ти догађаји рефлектовати на цену у нашој земљи“, рекао је тада Антић, што би се једнако и сада могло очекивати.

С друге стране, Томислав Мићовић је навео да се скок цена нафте на светским берзама неће драматично одразити на наше тржиште.

– Србија је озбиљно увозно зависна земља и сва та дешавања ће се рефлектовати на нашу земљу. Међутим, прерано је говорити о било каквој реакцији што се цена тиче. Засада ништа не указује на драматичан скок цене нафте у наредном периоду – објашњава Мићовић.

Подсетимо, Иранска државна телевизија јавила је да је ракетни напад био освета за убиство једног од главних војних команданата у овој земљи Касема Солејманија. Напад је извршен само неколико часова после церемонијалне сахране Солејманија, који је убијен у америчком ваздушном удару у петак, 3. јануара.

Његова смрт појачала је страх од додатне екслације конфликта између САД и Ирана. После првобитног скока цена нафте од скоро четири одсто, дошло је до смиривања па је нафта типа брент на азијским тржиштима продавана по цени од 69,21 долар по барелу, што представља раст од 1,4 одсто.

Цена нафте на светским берзама наставила је да се смирује, иако је тржиште и даље веома нервозно у исчекивању америчког одговора на овај ирански ракетни напад.

Азијске берзе негативно су реаговале на вести о иранском нападу на америчке војне циљеве у Ираку. Тако је индекс Токијске берзе Никкеи 225 пао за 1,3 одсто, док је на берзи у Хонг Конгу индекс Ханг Сенг пао за 0,8 процената. И на берзи у Шангају забележен је пад вредности индекса за 0,9 одсто.

Нова војна ескалација између Ирана и САД на Блиском истоку додатно је дестабилизовала тржиште нафте, с обзиром на чињеницу да кључне руте снабдевања танкерима са нафтом кроз мореуз Ормуз користе највећи произвођачи нафте урегиону попут Саудијске Арабије, Ирака, Уједињених Арапских Емирата и Кувајта.

Раније су аналитичари прогнозирали да би цена нафте због појачаних војних тензија у региону могла да премаши и 80 долара за барел.