Прочитај ми чланак

„Мршављење“ производа: Цена већа, грамажа све мања

0

Криза трошкова живота у Европи је на највишем нивоу у последњих неколико деценија, зато је практично немогуће да потрошачи не примете како им рачуни у супермаркетима расту.

Може им, међутим, промаћи то да за исти производ мање грамаже, плаћају исту или чак вишу цену. Овакви трикови произвођача нису заобишли ни тржиште у Србији.

Данас има мање супе у кесици која је углавном за три, уместо за четири тањира, тестенина је такође спала са пола килограма на 350 грама.

Количина смрзнутог поврћа уместо пола килограма сада углавном тежи 400 грама, а поједини произвођачи почели су да смањују и количину сока, па у боцама од пола литра сада има 475 милилитара, пише Euronews.rs.

Коришћењем ових прикривених трикова произвођачи могу да увећају профит на штету купаца, међутим ово је, све док на амбалажи постоји јасно истакнута количина производа, у складу са законом. Иако пракса смањивања није незаконита, удружења потрошача ипак траже да и произвођачи и супермаркети купцима јасно ставе до знања кад год дође до промене.

Зоран Николић из Националне организације потрошача Србије каже да губитак у профитима сваке компаније мора да се надомести, па се то постиже не само кроз видиљива повећања цена која сваки дан затичемо у трговинама у Србији, него и кроз смањење количине производа.

Од када произвођачи могу слободно да одређују количину која ће се налазити у паковању, списак намирница са све мањом грамажом постаје све дужи.

Николић каже да су пре отприлике 15 година у Србији први са овом праксом кренули произвођачи који су јогурт од 0,2 литра кренули да пакују у чаше од 0,18. Сви остали произвођачи убрзо су кренули да се користе истим триковима. Данас ретко која чоколада има некада стандардну тежину од 100 грама, већина се пакује у амбалажу од 90, 80, па и 70 грама. Ни оне веће немају округло 200 или 300 грама, већ најчешће 180 и 250 грама.

Ипак, све ово је наглашава Николић, сналажење на тржишту, јер под притиском конкуренције сви само „преписују“ једни од других.

Николић каже како нема много примедби од потрошача што указује на то да пре свега треба радити на развијању њихове свести, како би при свакој куповини активно обраћали пажњу на производе који се налазе у њиховим корпама.

– Следећи пут немојте купити производ који је смањен за 10, 20 грама. Ви тим избором шаљете поруку и на тај начин их кажњавате. Онолико колико ми као потрошачи можемо да поднесемо, тако се произвођачи и трговци према нама понашају. Ако ми само ћутимо и гледамо, што би трговци и произвођачи било шта променили – сматра Николић.