Прочитај ми чланак

ММФ: Срби, живећете боље за три године!

0

Novacs

Србија, према процени Фонда, ове године има стопу раста БДП од два одсто, али би бољитак требало да се осети, јер се очекује повећање БДП са 6.000 на 8.000 долара по становнику.

Српска економија се опоравља из рецесије, али су пред њом и даље велики изазови а сада је најважније да се смањи фискални дефицит, што је “услов свих услова” за постепени економски опоравак који би могао да почне 2016. године!

– У овом тренутку главни циљ је да се јавни дуг стави под контролу, тако да сада следе две до три године смањивања фискалног дефицита, па би од 2016. године могла да се очекује стабилизација и почетак раста животног стандарда – наводе у Међународном монетарном фонду (ММФ).

У полугодишњем извештају Фонда стоји да је у Србији дошло до снажног раста извоза ауто индустрије и да инфлација јењава, али се упозорава на високу незапосленост, која је и даље значајно изнад 20 одсто, што је разлог за повећану бригу.

– Високи фискални дефицит, уз структурно уско грло умањује укупну компетитивност и ограничава потенцијале за раст Србије – оцењује ММФ.

Србија, према процени Фонда, ове године има стопу раста бруто домаћег производа (БДП) од два одсто и тако ће бити и наредних неколико година, али би бољитак, како се наводи, у наредном периоду требало да се осети, јер се очекује повећање БДП са 6.000 на 8.000 долара по становнику.

Опитимизам постоји када је реч о инфлацији, пошто је она сведена на испод пет одсто и такав тренд се очекује и наредне године.

Процене ММФ-а кажу да би инфлација ове године могла бити око четири одсто а да би у даљем средњорочном пероду пала на 3,5 одсто.

 

(Танјуг)