Прочитај ми чланак

ММФ предлаже поскупљење струје у СРБИЈИ а “експерти” се слажу

0

Опоравак ЕПС-а је приоритет, а то наводно захтева и поскупљење струје. ММФ предлаже још три поскупљења до маја 2024. У Влади потврђују да ће повећања бити, а динамику и проценат одредиће штедња и стабилност Електропривреде. У новембру је 1.320.000 грађана успело да смањи потрошњу и умањи рачун за струју- пишу медији

ЕПС мора да послује тржишно, а предуслов за то су реструктурирање компаније и тржишна цена струје. Министар финансија каже да је предлог ММФ-а оправдан јер је само од септембра прошле до септембра ове године берзанска цена струје увећана десет пута.

– Оно што јесте договор са ММФ-ом је да идемо са још два повећања цене струје – не три током наредне године. А опет када говорите о повећању, опет је то далеко, далеко ниже од оног што имате и код повећања струје и гаса у Европи. Далеко испод, и оно је укалкулисано у просечан раст инфлације – рекао је министар финансија Синиша Мали.

Проценти поскупљења тек ће се вагати. Министарка енергетике објашњава да је подршка ММФ-а драгоцена, али и Србија има свој план јер треба обезбедити стабилно снабдевање уз заштиту најсиромашнијих грађана. Са тим је сагласна и струка.

– Колико ће бити неопходно да цена струје буде на оном нивоу да та предузећа буду одржива, ту је и гас у истом том пакету приче, зависи од пуно фактора. Ако ми успемо да уштедимо у овим јавним предузећима по другим основама, нећемо морати да толико повећавамо цену струје и гаса. Значи то је процес који пратимо на коме радимо – каже Дубравка Ђедовић, министарка рударства и енергетике.

Никола Рајаковић, професор Електротехничког факултета у Београду, каже да је повећање цене електричне енергије у Србији неминовност.

– У којој мери, то зависи од тога како штедимо електричну енергију, какве су мере енергетске ефикасности примењене и зависи од тога какво је управљање Електропривредом Србије. Штедња помаже и наравно одлаже повећање цена. Не треба заборавити да штедња значајно доприноси свим сегментима пословања и у ЕПС-у и у индустрији и код домаћинства – рекао је Рајаковић.

Препоруке за штедњу озбиљно су схватиле и локалне самоуправе, и привреда и грађани. У новембру, домаћинства су смањила потрошњу за 7 одсто у односу на исти месец лане, а њих 40 одсто је новембарски рачун за струју умањило за 15 до 30 процената. У Влади кажу и да се ЕПС овог месеца не ослања на увоз струје.

– Ситуација је стабилна, ми смо ту негде на нули. Имамо благи извоз, ако тако могу да кажем. Ја дневно на апликацији ЕПС-а проведем више него моја деца на друштвеним мрежама. Пратимо сваки дан, производња је стабилна пре свега због добрих хидрокапацитета – каже министарка Ђедовић.

Влада је усвојила и “Мапу пута за подршку енергетици Србије” чију ће реализацију Европска унија подржати са 165.000.000 евра. Тај новац је намењен најугроженијим домаћинствима и малим и средњим предузећима да лакше преброде кризу, а делом и за пројекте зелене енергије.