Прочитај ми чланак

Млађан Динкић: Симпо да плати дуг или постаје власништво државе

0

Mladjan-Dinkih3-foto-Z--ANASTASIJEVICH.gif(НСПМ)
Министар финансија и привреде Млађан Динкић изјавио је данас да ће компанија Симпо као највећи порески дужник међу активним предузећима у Србији морати или да плати дуг, што је мало вероватно, или ће тај дуг бити претворен у државно власништво над компанијом.

Динкић је, у изјави новинарима у Влади Србије, рекао де је реалнија опција да се порески дуг Симпа претвори у власништво државе и да та компанија настави да ради као већински државна.

Он је рекао да државу не занима да задржи Симпо у свом власништву, већ да за ту компанију нађе стратешког партнера или ће, ако то не желе, отићи у блокаду.

Динкић је истакао да је уведена нулта толеранција на неплаћање пореза и финансијску недисциплину и да сви дужници морају да реше проблем пореског дуга.

Према његовим речима, 2009. или 2010. године претходна влада донела је одлуку да Симпо стави у посебну категорију предузећа којима се неће наплаћивати порез док су у процесу приватизације.

Међутим, ради се о приватној компанији у којој је држава мањински партнер и у коме нема приватизације, тако да и Симпо мора да плаћа порез, рекао је Динкић.