Прочитај ми чланак

МИНИСТАР: Увозићемо Албанце преко интернета! Радиће свуда по Србији!? (ВИДЕО)

0

Мања контрола трговине, пролаз робе без царина којима се пуни буџет Републике Србије, путовања без пасоша, лакше запошљавање у Србији, Северној Македонији и Албанији за грађане тих држава – то је циљ договора председника Александра Вучића и премијера Зорана Заева и Едија Раме. Како ће се закони и пракса томе прилагодити?

Од 1. јануара се у Србији уводи “е-странац” – електронско аплицирање у националним службама, како би и пре доласка радника у Србију дозвола за рад била одобрена, рекао је министар за рад, запошљавање, борачку и социјалну заштиту Зоран Ђорђевић.

screenshot/youtube

Сваки грађанин Србије, Северне Македоније и Албаније моћи ће да пређе границу уз личну карту или пасош. Уколико пронађе посао, моћи ће да електронски аплицира за продужење боравишног рока од 90 дана и биће пријављен у Централни регистар.

За страног држављанина тада ће важити иста правила и процедуре као и за домаће раднике.

На реду је усаглашавање прописа са ресорним министрима Северне Македоније и Албаније. Министар Ђорђевић каже да очекује да ће то врло брзо ући у званичну процедуру.

“Желимо да будемо атрактивни, да немамо неки лимит када је у питању радна снага”, истакао је Ђорђевић.

Тренутно је у Србији, према Ђорђевићевим речима, мање од 10 одсто незапослених, али се чека крај трећег квартала, јер су тада бољи резултати.

“Нама није циљ да проценат буде нула, то је већ проблем за државу. Најздравије је да буде негде око два-три одсто незапослених. Ми ћемо гледати да у наредним годинама то спустимо”, истакао је министар.

Ђорђевић је поред тога рекао да ће првенство у запошљавању наводно имати грађани Србије, међутим није прецизирао на који начин би држава могла да натера приватнике да се одлуче за одређеног радника на националној основи или по критеријуму држављанства, јер би се тада вршила дискриминација.

                   ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!