Прочитај ми чланак

МИНИСТАР НАЈАВИО: Гребену стиже појачање у борби са ледом

0

БЕОГРАД - Из буџета Србије за 2018. годину биће издвојено 300 милиона динара за набавку ледоломца, а пловило ће бити направљено у неком од домаћих бродоградилишта у року од две године, јавио је РТС.

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислав Недимовић рекао је за РТС да ће за изградњу брода бити расписан јавни тендер.

„Постоје техничке могућности у српским бродоградилиштима да се то реализује, али тендер ће бити потпуно јаван и моћи ће да се пријави свако и за најјефтинију цену да добијемо (брод)“, рекао је Недимовић.

Како наводи РТС, прошле зиме били су ангажовани једини домаћи ледоломац „Гребен“ и потискивач „Бор“, а изнајмљивање ледоломца из Мађарске држава је платила око 300.000 евра за месец дана.

Помоћник министра за водни транспорт у Министарству саобраћаја Вељко Ковачевић рекао је РТС-у да ће одржавање новог ледоломца коштати мање.

„Гребен је изузетно стар, његови трошкови одржавања су поприлично високи, зато су ти финансијски показатељи били јасни да треба да уђемо у набавку новог брода“, навео је Ковачевић.