Прочитај ми чланак

Милан Бачевић: Канал “Морава“ ће остати капитално добро за векове пред нама

0

bacevivb924803

Београд – Канал ће остати капитално добро за векове који су пред нама, рекао је министар рударства Милан Бачевић гостујући у Вестима на Б92. Јужни ток од 24. новембра.

Говорећи о исплативости канала Дунав Морава Вардар, Бачевић истиче су сви велики пројекти наилазили на отпор али да он верује у пројекат и тврди да се Србија неће задужити због канала .

„Ја сам и очекивао отпор због размера тог пројекта и имајући у виду економску ситуацију у којој се налазимо, логична су била питања али стручна јавност није имала замерке и студија изводљивости је показала да је канал оправдан“, каже он. 

Бачевић објашњава да ће проблем недостака новца бити решен преко концесије која би требало да буде договорена са кинеским или неким другим заинтересованим партнерима за тај пројекат, који ће уложити новац, а Србији ће, како је рекао, „остати капитално добро за векове који су пред нама“. 

„Ми Србију нисмо ни једним центом задужили за тај пројекат, нити ћемо је задуживати у наредном периоду,“ поновио је Бачевић.

Рудна рента иста због споразума

Говорећи о рудној ренти за експлоатацију нафте и гаса, коју НИС плаћа у износу од три одсто, Бачевић је рекао да је сагласан да је то ниска рудна рента, али да цела прича има и другу страну јер Србија захваљујући енергетском споразуму са Русијом има велике инвестиције НИС-а и не плаћа пенале на гас. 

„Да ли се ико запитао колике су инвестиције биле у НИС да би могао да експлоатише толико колико експлоатише? Тачно је да је то ниска рудна рента и ја сам против тога што је та рудна рента три одсто, али тренутно то не може да се промени“, каже он. 

Та рудна рента је договорена 2008. године, у складу са међудржавним споразумом који су Србија и Русија потписале 25. јануара 2008 годинеподсетио је Бачевић и навео да је НИС захваљујући тој рудној ренти до сада инвестирао у Србију око милијарду евра, а још ће уложити око две милијарде евра. 

„Рудна рента за НИС успостављена је још 2008. године и неозбиљно би било да ми сада мењамо државне и облигационе споразуме који су потписани давно пре мог мандата“, рекао је Бачевић додајући да би се у супротом, драстично погоршали услови њиховог пословања у Србији 

Од НИС-а не постоји већи инвеститор у Србији, нагласио је Бачевић. 

Због те ниске рудне ренте српски буџет годишње губи максимално 25 милиона евра, а с друге стране је много важније да Србија, захваљујући међудржавном споразуму са Русијом, не плаћа око 200 и 300 милиона евра Русима, за пенала не резервисане, а не повучене количине гаса, објаснио је Бачевић. 

„Нафта и гас су само део сировина које се у Србији експлоатишу на начина који мени није прихватљив, због чега смо кренули у израду новог Закона о геолошком истраживању и рударству“, рекао је Баћевић и навео рудну ренту за литијум од пет одсто који је скупљи и до нафте и од гаса, али како каже, то није резултат рада ове владе.

Све спремно за Јужни ток

Бачевић је рекао да ће у наредена два дана бити обезбеђена комплетна документација за почетак радова на изградњи Јужног тока у Србији. 

Он је подсетио да је то министарство раније завршило просторни план подручја посебне намене за „Јужни ток“, што је био предуслов за реализацију тог великог пројекта. 

„Србија је потпуно спремна да 24. новембра почне изградња тог магистралног гасовода кроз нашу земљу“, рекао је Бачевић

(Б92)