Прочитај ми чланак

Михајловић: Повећање енергетске ефикасности почиње од Ниша

0

Министарка рударства и енергетике Србије Зорана Михајловић рекла је да се из Ниша креће у реализацију највећег пројекта за подизање енергетске ефикасности и много веће коришћење обновљивих извора.

Она је у том граду одржала састанак са начелницима управних округа у Србији о примени нових закона из делокруга рударства и енергетике, пре свега Закона о енергетској ефикасности и Закона о коришћењу обновљивих извора енергије и реализацији пројеката у овој области.

„Ниш је чвориште у инфраструктури, без тога нема развоја и односи се и на путну, железничку, авио, али једнако и на енергетску инфраструктуру. Важно је да грађани и грађанке осете бенефите зелене Србије и развијене Србије, која ће мање трошити електричну и топлотну енергију и бити конкурентна“, рекла је Михајловић.

Додала је да су због тога донета та два закона која се тичу сваког грађанина.

„Данас смо разговарали као што смо и раније у претходном ресору имали обичај да о свакој одлуци прво разговарамо са начелницима, а они даље са локалним самоуправама, јер верујем да само ако смо заједно можемо да имамо резултат“, рекла је она.

Михајловић је додала да ће Министарство испратити тај пројекат за који је пријављивање локалних самоуправа завршено.

„Сада правимо ранг-листу, а након тога је огроман посао на општинама и градовима, да релативно брзо, средином јуна, распишу јавне позиве за привредне субјекте који ће се бавити заменом столарије, а затим и други јавни позив ка грађанима и грађанкама који желе да учествују. Подсећам, 50 одсто плаћа држава са општином, а 50 одсто домаћинство“, рекла је Михајловић.

Пројекције министарства, како је рекла, показују „да прве уговоре можемо имати крајем јула и почетком августа, а да до краја године видимо одређене резултате, замењене прозоре, изолацију, а након тога нам следи масовнија реализација“.

Истакла је да се разговара са међународним институцијама „јер говоримо о националном циљу за чију ћемо реализацију следеће године определити минимум 100 милиона евра“.

Додала је да се на састанку причало и о коришћењу соларних панела, јер је поједностављен закон и „сада у четири корака може да се постави панел“.

„То није само питање нижег рачуна, већ питање зелене енергије и очувања животне средине. Наша визија је да до 2050. имамо 50 одсто енергије произведене из зелене енергије“, рекла је она.

Градоначелница Ниша Драгана Сотировски рекла је да је Ниш аплицирао за пројекат замене столарије и средјивање фасада, а Министарство одобрило и два значајна пројекта, за пројекте енергетске ефикасности за једну основну и једну средњу школу.

„Оно о чему ћемо разговарати у наредним данима су могућности коришћења геотермалне енергије, имајући у виду Нишку бању и потенцијале овог краја“, рекла је она.