Прочитај ми чланак

Michael Snyder: Следећа велика економска депресија се већ одвија

0

еуро(vidovdan.org)
Следећа велика економска депресија се већ одвија – она једноставно још није стигла до Сједињених Америчких Држава.

Ствари у Европи само настављају да постоју горе и горе, а истовремено већина људи у САД још увек не схвата шта се заправо дешава.

Сво време људи ме питају када ће се догодити следећи економски колапс. Па, ја годинама упозоравам да ће следећи талас текућег економског колапса започети у Европи, а то је оно што се заправо и дешава. Шта више, и Грчка и Шпанија већ сада имају ниво незапослености који је већи него онај што су Сједињене Америчке Државе искусиле током велике депресије 30-тих година прошлог века. Пажљиво пратите шта се тамо дешава, јер ће то исто и нас да сустигне.

Видите, истина је та да Европа није исто што су и САД. И ми и они се давимо у невиђеним количинама дуга, а уједно обоје имамо презадужене банкарске системе који личе на куће од шпил карата. Једини разлог зашто САД још увек не личе на Европу је тај што смо све предустрожности бацили ветру заборава.

Федералне Резерве (тј. Централна банка САД, која је у приватним рукама) штампа новац као да сутрашњи дан не постоји, док Влада САД  дивљачки  уништава будућност коју су наша деца и унуци требали да имају, тако што СВАКОГ часа у сваком дану КРАДЕ више од 100 милиона долара. Ми смо сви заједно решили да и даље “шутирамо конзерву низ улицу” (тј. да одлажемо неизбежно), чак иако то значи уништавање будућности Америке.

Међутим, алтернатива изнетом би нашим политичарима само улила страх Божији. Када су нације као што су Грчка, Шпанија, Португал и Италија покушали да успоре ниво раста својих дугова, резултати су били апсолутно разарајући. Једна потпуна економска депресија је започела да бесни дуж јужне Европе и она се убрзано шири и на северну Европу. На крају ће се такође прошити и на читаву земаљску куглу.

evropska unija
Следеће су 20 знако
ва да је следећа велика депресија већ заочела у Европи:

1) Стопа незапослености у Француској се попела до 10,6 %, док је број захтева за исплату социјалне помоћи незапосленима достигао свеопшти рекорд.

2) Незапосленост у Еврозони као целини сада гледа на свеопшти рекорд од 12 %.

3) Пре две године, стопа незапослености у Португалу је износила око 12 %. Данас износи 17 %.

4) Стопа незапослености у Шпанији је достигла свеопшти рекорд од 27 %. Чак и за време велике депресије 30-тих година прошлог века, САД нису имале тако високу незапосленост.

5) Стопа незапослености у Шпанији за особе млађе од 25 година старости износи запањујућих 57,2 %.

6) Стопа незапослености у Грчкој је достигла свеопшти рекорд од 27,2 %. Чак и за време велике депресије 30-тих година прошлог века, САД нису имале тако високу незапосленост.

7) Стопа незапослености у Грчкој за особе млађе од 25 година старости износи невероватних 59,3 %.

8) Продаја француских аутомобила током марта месеца је била 16 % нижа него пре једне године.

9) Продаја немачких аутомобила током марта месеца је била 17 % нижа него пре једне године.

10) У Холандији дуг потрошача износи око 250 % личних доходака који су на располагању за читаву земљу.

11) Индустријска производња у Италији је током последњих пет година опала за невероватних 25 %.

12) Број шпанских фирми које су поднеле пријаве за регистрацију банкрота је 45 % већи него пре једне године.

13) Од 2007. године број банкарских позајмица у Европи које неће видети повраћај средстава се увећао за 150 %.

14) Повлаћење финансијских средстава из банака на Кипру током марта месеца – и поред тога што су банке пола времена биле затворене – је дупло већи него што је то било током фебруара месеца.

15) Због апсолутно унаказујућег колапса тржишта некретнина, у Шпанији данас имамо цирка 3 милиона празних кућа.

16) У Шпанији су ствари постале толико лоше да су бескућници

окупирали читаве зграде које су биле намењене за изнајмљивање станова.

17) У Грчкој је глад међу децом постала толико распрострањена да су учитељи почели да извештавају да су гладна деца почела да просе храну од својих вршњака.

18) Однос дуга у Италији према бруто националном дохотку (БНД) сада износи 136 %.

19) У Великој Британији 25 % свих финансијских средстава се налазе у банкама у којима финансијско стање износи најмање 40:1 (напомена: то значи да на сваку 1 фунту расположивог капитала те банке имају најмање 40 фунти дуга и потраживања).

20)  Немачки банкарски гигант Deutsche Bank има више од 55 билиона евра (а то је више од 72 билиона долара) који су експонирани према дериватима. Међутим, читав БНД Савезне Републике Немачке за једну календарску годину износи око 2,7 билиона евра.

Да, америчке берзанске акције су током ове године одлично напредовале, али истина је да је берзанско тржиште постало потпуно и комплетно раздвојено од економске реалности. Када напокон сустигне са економским реалностима, а то ће се вероватно врло брзо десити, онда ћемо видети оно што смо видели назад 2008. године.

225692_spanija-berza-ap_fPeter Schiff, познати финансијски аналитичар, је који дан раније изнео следеће:

1) Сједињене Америчке Државе су као брод Титаник, и ја се сада налазим у чамцу за спашавање, где покушавам да убедим људе да напусте брод.

2) Сматрам да идемо ка горој економској ситуацији него оној коју смо имали 2007. године. Имаћете колапс долара, огроман пораст каматних стопа, док ће наша читава економија, која је изграђена на фундаменту јефтиног новца, да се стропошта када испод ње повућете тепих.

3) И поред (лажних) знакова економског опоравка, рак рана која уништава Америку произилази од савезног дуга који износи 16 билиона долара као и од непрестаног штампања новца од стране Централне банке. Ове цифре су неодрживе (напомена: цифра од 16 билиона долара се односи на амерички спољни дуг. Међутим, укупни спољни и унутрашњи дуг САД је децембра месеца 2012. године износио невероватних 222 билиона долара, који се никад не могу вратити. Наиме, Влада САД је буквално опљачкала све државне фондове које је могла, и сада исте одржава штампањем новца без покрића).

4) Економска криза је испред нас. Ја не верујем да ће Обама завршити свој други мандат пре него што дно свега овог не отпадне. Ми смо БАНКРОТИРАЛИ. Ми дугујемо билионе. Погледајте само наш буџетски дефицит, погледајте однос дуга према БНД, на обавезе без покрића. Да смо у Еврозони, они би нас шутнила ван.

5) Централна банка зна да се економија САД не опоравља. Она се једноставно одржава од колапса путем ниских каматних стопа и финансијским избављивањем банака (тј. штампањем новца без покрића). Када то на крају буде пукло, економија ће се изнутра распасти. Незапосленост ће добити ракетни потисак, кредитна политика ће пресушити, док ће долар доживети потпуни КОЛАПС, и онда ће поништити све уштеђевине грађана док ће цене у малопродаји потиснути у стратосферу.

Уколико би Влада САД почела да троши самој онај новац који заиста зарађује, ми би сутра упали у економску депресију. Економија САД се претворила у једног бедног финансијског наркомана који је потпуно у зависности од јавашлука штампања новца без покрића и огромних, планинских, дугова.

Уколико би зауставили штампање новца без покрића, као и улазак у невиђене дугове, ми бисмо били готови.

Уколико пак наставимо да штампамо новац без покрића и да улазимо у невиђене количине дуговања, ми смо такође готови.

Како год да гледате, све ово ће се завршити врло, врло лоше.

За Видовдан превео Бранко Филиповић

Извор: http://investmentwatchblog.com/20-signs-that-the-next-great-economic-depresssion-has-already-started-in-europe-it-just-hasnt-reached-the-united-states-yet/

http:/investmentwatchblog.com/the-crisis-is-imminent-when-the-real-crash-comes-it-will-be-worse-than-the-great-depression/