Прочитај ми чланак

Мали: План је да у Србији 2025. године просечна плата буде 900 евра…

0

Министар финансија Синиша Мали најавио је данас план по коме ће просечна плата 2025. године у Србији бити 900 евра, а просечна пензија 400.

„Око 14 милијарди евра ћемо инвестирати у наредних пет година у инфраструктуру, здравствени систем, образовање, водовод и канализацију и све оно што ће подићи стандард и нашу привреду. План је да у Србији 2025. просечна плата буде 900 евра, а просечна пензија око 400 евра и то је апсолутно могуће и ми тај новац имамо делимично обезбеђен“, истакао је Мали гостујући на Телевизији Б92.

FOTO: N.S

Мали је говорећи о подели 100 евра свим пунолетним грађанима рекао да су исплатом једнократне новчане помоћи желели да подрже грађане и покажу колико је држава јака и стабилна.

„Дакле, преузели смо највећи терет кризе и показали привреди и грађанима, да и у време највеће кризе могу да се ослоне на своју државу“, казао је Мали.

Он је подсетио да пријаве за новчану помоћ од 100 евра трају до 5. јуна, а да ће до 7. јуна бити исплаћени сви који су се пријавили.

„Око 500.000 грађана ћемо дневно исплаћивати, и у наредних седам дана све ћемо исплатити. Новца у буџету имамо и радујем се том тренутку када ћемо исплатити сав новац и показати да држава стоји иза својих обећања“, казао је Мали.

На критике да је ова мера можда популистичка, Мали каже да је мера искључиво економска, да су ту меру спровеле и САД и Сингапур, најразвијеније земље света.

Подсетио је да је то само једна од економских мера пакета вредног 5,1 милијарду евра, који чини 11 одсто нашег БДП-а.

Министар је подсетио да је Србија у првом кварталу ове године остварила стопу раста од пет одсто, док је истовремено пад у еврозони био 3,3 одсто.

Навео је да је стопа раста у јануару ове године била 6,5 одсто и, како је казао, да се није догодила криза први квартал би завршили са растом изнад шест одсто.

„Србија ће остварити најбоље резултате у Европи ове године, јер су пројекције и ММФ-а и Светске банке, да смо у повољнијем положају од осталих. Сигуран сам да ове године можемо да будемо на позитивној нули“, навео је Мали и истакао да се наредних дана очекује отварање неколико фабрика, јер страни инвеститори не одустају од улагања.

Девизне резерве Србије су, навео је, 13,5 милијарди евра, смањена је стопа незапослености на 10 одсто, стабилан је јавни дуг као и финансије.

Министар финансија најавио је да ће сутра бити одржан још један састанак с представницима сектора који су највише погођени епидемијом корона вируса, а то су угоститељство, транспорт и логистика и додао да ће се у року од десет дана изаћи и са додатним мерама за подстицање новог запошљавања, које је недавно најавио и председник Александар Вучић, како би се пре свега, млади, који су се због пандемије вратили из иностранства у Србију, што пре запослили и задржали у земљи, а они који су остали без посла, добили ново запослење.

Мали је рекао, како се наводи у саопштењу, да је због корона вируса реализација пројекта „Србија 2025“ померена за неколико месеци, али да је план исти.