Прочитај ми чланак

Македонске баријере за српску робу

0

psenica-1328585176-64768Македонија отежава увоз робе из Србије, нарочито брашна и пшенице, чиме угрожава споразум ЦЕФТА, речено је данас у Министарству спољне и унутрашње трговине Србије.

Саветник у Министарству Јадранка Зенић Зељковић изјавила је агенцији Бета да се привредници из Србије жале на што македонске службе често узимају узорке и накнадно контролишу квалитет и исправност робе, што траје и 15 до 30 дана.

„То успорава и поскупљује промет робе, али и спречава извоз“ из Србије, рекла је Зенић Зељковић.

Она је навела да македонске власти за минералну воду и со траже додатна документа која раније нису тражиле.

Зенић Зељковић је најавила да ће министар спољне и унутрашње трговине Србије Расим Љајић поново упутити писмо властима у Македонији, а, уколико се не поразговара о том проблему, Србија ће у оквиру ЦЕФТА покренути механизам за решавање спорова.

Зенић Зељковић је подсетила да у последње три године Македонија отежава извоз пшенице и брашна из Србије, а то се нарочито заоштрило од фебруара ове године.

Македонска Агенција за храну је, како је рекла, „наводно утврдила веће присуство олова у пшеници из Србије“, али није пристала да понови анализе у некој независној лабораторији.

Директор Удружења Жита Србије Вукосав Саковић изјавио је агенцији Бета да је то удружење затражило помоћ Министарстава трговине и пољопривреде због отежаног извоза у Македонију, јер се не ради о привредним, него ванпривредним мерама како би се ограничио увоз.

Саковић је рекао да извозници имају проблем због тврдње да је у пшеници из Србије нађено олово, иако су све анализе у Србији показале да је пшеница исправна.

Сумња се, како је рекао, да се ради о ванцаринским баријерама или да су те мере у интересу македонских трговаца који би да своју пшеницу продају по бољим ценама.

Саковић је рекао да је ове године из Србије широм света извезено 400.000 тона пшенице и 100.000 тона брашна, а нигде није нађено олово.