Прочитај ми чланак

Maђарски премијер Орбан дислајковао ММФ

0

Премијер Мађарске Виктор Орбан прекинуо је пријатељство са Међународним монетарним фондом преко „Фејсбука“. По овој цени и на овај начин – не, поручио је Орбан коментаришући услове за одобравање кредита.

 Мађарски премијер Виктор Орбан одбацио је услове које су Европска унија и Међународни монетарни фонд поставили да би Будимпешта добила затражену кредитну линију у вредности од 15 милијарди евра.

 „По овој цени и на овај начин – не“, написао је Орбан на својем налогу на друштвеној мрежи Фејсбук, пренела је агенција АФП.

 У краткој видео поруци на својој званичној Фејсбук страници, Орбан је рекао да Мађарска не може да прихвати наводне ММФ-ове услове као што су смањење пензија и укидање спорне банкарске таксе у замену за зајам од око 15 милијарди евра.

 Орбан је рекао да ће његова влада радити на „алтернативном предлогу преговора“, али је додао да ће договор под оваквим ММФ-овим условима бити неприхватљив.

 Како је рекао, „по овој цени, не лајкујем“.

 Орбан је помоћ од ЕУ и ММФ-а први пут затражио прошле године, након што је вредност мађарске форинте значајно пала, трошкови задуживања те земље нагло порасли а привреда почела да слаби.

 Инвеститоре је, међутим, преплашио низ неуобичајених економских мера које је увела влада премијера Орбана, као што је присилна национализација пензионих фондова. Бонитетне агенције су тада снизиле кредитни рејтинг Мађарске на статус „смећа“.

 Преговори о помоћи су обустављени у децембру 2011. године због забринутости кредитора у вези нових закона, пре свега закона о централној банци за којег су критичари, укључујући Европску централну банку, тврдили да угрожава независност те мађарске институције.

 Званична Будимпешта је касније ублажила поменути закон и у јулу допустила посету делегације ЕУ и ММФ-а, коју је Орбан тада окарактерисао као „охрабрујућу“, а преговори су тог месеца поново покренути.

 

(РТС)