Прочитај ми чланак

Кувајтски шеик: Хоћемо да проширимо сарадњу са Србијом

0

sabah-ap_f

(Бета)

Шеф дипломатије Кувајта шеик Сабах Калид ел Хамад ел Сабах изјавио је да су у току разговори о проширењу сарадње са Србијом у пољопривреди, енергетици, туризму и здравству, јавила је данас Радиотелевизија Србије (РТС).

„Верујемо да можемо више. Србија има много могућности. Енергетика је постала крупно питање у нашим разговорима. Наравно, имамо приоритете у сарадњи, а то су инвестиције, трговина и туризам. Наша војна сарадња траје већ три деценије, а сада разговарамо о проширењу у областима пољопривреде, енергетике, туризма и здравства“, рекао је Ел Сабах РТС-у.

Ел Сабах, који је и председник Кувајтског фонда за арапски економски развој, сматра да би Кувајт и Србија требало да повећају трговинску размену која износи свега два и по милиона долара годишње.

РТС је јавио да, после Уједињених Арапских Емирата, најаве улагања стижу и из Кувајта.

Кувајт је недавно је одобрио кредит од 25 милиона евра под повољнимусловима за изградњу железничке станице „Прокоп“ у Београду.

Грађевинска предузећа из бивше Југославије остварила су раније значајне подухвате у Кувајту, а водоторањ, симбол града Кувајта, изградило је београдско предузеће „Иван Милутиновић“.

„Водоторњеви су у мислима свих Кувајћана, као симбол сарадње две пријатељске земље. Од стицања независности 1961. године, Кувајт је успоставио дипломатске односе са блиским и пријатељским земљама са којима делимо исте вредности. Бивша Југославија била је тада кључни играч у Покрету несврстаних, чије вредности делимо. Високо ценимо вашу подршку током ирачке инвазије Кувајта“, рекао је Ел Сабах.

Истакао је да је Кувајт са Србијом наставио традицију добрих односа и да се разговара о регионалним и глобалним питањима.

У мају се навршава 50 година дипломатских односа Србије и Кувајта. Кувајт располаже десетином светских резерви нафте, а пододица Ел Сабах влада том земљом последњих 250 година. Кувајт је инвестирао 50 милијарди долара у инфраструктуру више држава.