Прочитај ми чланак

Кривична пријава против чланова Владе Србије због тендера за Моравски коридор

0

Конзорцијум "Бехтел-Енка" једини је доставио понуду на јавном позиву за изградњу Моравског коридора, саопштило је Министарство грађевинарсва, саобраћаја и инфраструктуре Србије.

Владина радна група за избор стратешког партнера за изградњу ауто-пута Е-761, деоница Појате-Прељина (Моравски коридор) на данашњој седници је констатовала је да је до истека рока стигла једна пријава на јавни позив, а доставио ју је конзорцијум Бехтел-Енка.

Министарство је саопштило да ће после провере испуњености критеријума из јавног позива послати извештај Влади Србије, која доноси одлуку о избору стратешког партнера за Моравски коридор.

Министарка Зорана Михајловић и Шон Кери, потпредседник Бехтела, потписали су у октобру 2018. године Меморандум о разумевању и сарадњи у изградњи деонице Моравског коридора, којим је предвиђено да максимална вредност те инвестиције буде 800 милиона евра.

„Добили смо Бехтел, једну од најбољих компанија у свету која зна како се управља оваквим пројектима“, казала је тада министарка.

Упитана зашто се Меморандум потписује без тендера, Михајловић је одговорила да Србија има стратешке уговоре с више земаља, на основу којих је до сада изграђено много пруга и путева.

Моравски коридор биће дуг 112 километара и повезаће Коридор 10 и ауто-пут „Милош Велики“ и сва већа места на овом подручју на којем живи око 500.000 људи, укључујући Чачак, Краљево, Врњачку Бању, Трстеник, Крушевац, Сталаћ и Ћићевац. Поред изградње ауто-пута, пројекат ће обухватити и регулацију Западне Мораве и њених притока, као и изградњу телекомуникационе инфраструктуре.

Радном групом председавала је министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић, а у њој су били и министар финансија Синиша Мали, министар привреде Горан Кнежевић, министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислав Недимовић и министар заштите животне средине Горан Триван.

У радној групи су и државни секретари Министарства привреде, Министарства финансија, Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде и Министарства градјевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, шеф кабинета председнице Владе Милош Поповић, шеф кабинета председника Србије Ивица Којић, в. д. директора Управе за јавни дуг Ана Триповић, државни правобранилац Оливера Станимировић, представници Безбедносно-информативне агенције, в. д. генералног директора ЈП „Путеви Србије“ Зоран Дробњак и директори сектора у ЈП „Путеви Србије“.

ССП: Поднећемо пријаву против чланова Владине групе, тендер намештен

Странка слободе и правде (ССП) саопштила је да ће поднети пријаву против чланова Владине радне групе због, како истичу, намештеног тендера за Моравски коридор.

Из те странке наводе да је тврдњу ССП да је у питању намештен посао и да је расписивање тендера за изградњу тзв. Моравског коридора фарса, потврдила Радна група Владе Србије констатацијом да се као једини понудјач за тај пројекат појавио конзорцијум Бехтел-Енка.

ССП истиче да ће поднети пријаве против свих чланова Владине радне групе за избор извођача радова на тзв. Моравском коридору, пошто су учествовали у организацији намештеног тендера за унапред познатог изводјача, америчко-турски конзорцијум Бехтел-Енка и тиме грубо прекршили одредбе Закона о јавним набавкама.

У ССП наводе да пошто је Вучић у фебруару 2017. формирао радну групу за припрему комерцијалног уговора за изградњу Моравског коридора управо са конзорцијумом Бецхтел-Енка, у октобру 2018. године министарка Михајловић потписала Меморандум о разумевању са тим изводјачем, а Вучић у марту 2019. на састанку са представницима Бецхтел-Енка и финансијера пројекта најавио почетак радова у трећем кварталу 2019. године, било је јасно ко ће изводити радове, а да је тендер само фарса.

„Чињеница да су планирани трошкови изградње 500 милиона евра из 2012. године порасли на 800 милиона евра, најбоље говори о размерама штете коју ће реализација овог пројекта имати за градјане Србије“, истичу из ССП.

Та странка захтева од надлежних институција да се пониште сви тајни дилови у вези са изградњом инфраструктурних пројеката, да се поново преиспита оправданост изградње ауто-пута пуног профила на деоници Појате-Прељина и да се у конкурентском поступку изабере најповољнији извођач радова.

Алексић: Отварање понуда је фарса

Први потпредседник Народне странке и народни посланик Мирослав Алексић рекао је да је отварање понуда за избор стратешког партнера „фарса“ и да би читав процес требало поништити, јер није транспарнтан и фаворизује једну компанију.

„Цела процедура је нетранспарентна, јер је тендер намештен за компанију Бехтел са којом је министарска Зорана Михајловић потписала Меморандум о разумевању“, навео је Алексић.

                   ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!