Прочитај ми чланак

КРИК: Бизнисмени блиски СНС-у добили од државе 2,5 милиона евра да среде хотеле

0

Хотеле "Тонанти" и "Фонтана" у Врњачкој Бањи испод цене купили су бизнисмени блиски владајућој Српској напредној странци, а држава им је након тога дала и новчану помоћ од 2,5 милиона евра да их реновирају, објавила је Мрежа за истраживање криминала и корупције КРИК.

„Да би ово било могуће, Влада је прошле године променила прописе и омогућила да државне субвенције добију и они који реконструишу хотеле у бањама“, навео је КРИК.

Хотел „Тонанти“ је купио Александар Папић, близак министру полиције Небојши Стефановићу, а „Фонтану“ Драгољуб Збиљић, власник „Јужне бачке“. Хотели су затим променили власника, али су остали у рукама људи повезаних са СНС-ом Дарка Ђуровића, синовца некадашњег директора „Коридора Србије“ Дмитра Дјуровића, и Милана Влаисављевића, посланика те странке у Скупштини Војводине.

Оба хотела припадала су фирмама које су, како пише КРИК, „одведене у стечај а онда је њихова имовина испод вредности продата на лицитацији“.

Власници тих хотела, Ђуровић и Влаисављевић су крајем 2018. и почетком 2019. године потписали уговоре са Министарством привреде које им је одобрило око 2,5 милиона евра за реновирање хотела. Новац им је додељен на основу Уредбе о условима и начину привлачења директних инвестиција, а која је раније служила како би се субвенционисале углавном стране компаније које су у Србији покретале производњу.

„Влада Србије, на челу са премијеком Аном Брнабић, међутим, променила је уредбу у марту прошле године и омогућила да новац добијају и они који реконструишу или граде хотеле у бањама. Убрзо након тога, власници ‘Тонантија’ и ‘Фонтане’ поднели су захтеве да им се одобри помоћ“, открива КРИК.

Нико од бизнисмена укључених у куповину хотела није желео да говори за КРИК.

                    ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!