Кредити додатно појефтињују – после белибора пада и референтна каматна стопа?

0

"Очекујем да Извршни одбор Народне банке Србије у четвртак 7. новембра донесе одлуку о смањењу референтне каматне стопе која тренутно износи 2,5 одсто, чиме би се отворио додатни простор за појефтињење динарских кредита за привреду и грађане", каже за Н1 економиста Ђорђе Ђукић.

Ђукић сматра да су се, након новембарског пада шестомесечног белибора са 3,11 на 2,14 одсто, стекли услови и за смањење референтне каматне стопе јер текућа инфлација износи 1,1 одсто и нижа је од пројектоване, додајући да таква одлука НБС не би угрозила стабилност девизног курса.

Белибор (Белграде Интербанк Офферед Рате) је референтна каматна стопа која се утврђује на Панелу банака, на српском међубанкарском тржишту. Рачуна се као аритметичка средина каматних стопа по којима најквалитетније српске банке међусобно нуде позајмице у динарима.

„У претходних дванаест месеци грађани су захваљући паду белибора били у позицији да мало осетније смање трошак отплате кеш кредита, нарочито они који су кредите подизали не питајући за цену. То је било најизраженије код кредита са високим каматним стопама за туристичка путовања и куповину аутомобила који су изнад нивоа дохотка домаћинства. Сада су ти грађани у прилици да се задуже по нижим каматним стопама да би отплатили скупље кредите“, истиче Ђукић.

Код готовинских кредита, који су у Србији већ годинама најзаступљенији, саговорник Н1 очекује тенденцију даљег пада каматних стопа, које се тренутно крећу у распону од 9,86 до 19,50 одсто. Најнижа каматна стопа за рефинансирајуће кредите је 9,02 одсто, док је највиша на нивоу од 17,43 одсто.

Директор Одељења средстава и управљања билансом Аддико банке Петар Ивковић оцењује у изјави за Н1 да каматне стопе у Србији падају првенствено услед повољне макроекономске климе, као и одговорне фискалне и монетарне политике.

„Континуирани раст привредне активности, праћен мерама за смањење дефицита буџета, у условима када најважније светске економије, попут Европске уније и Сједињених Америчких Држава, обарају каматне стопе, омогућио је да се снизе каматне стопе у динарима“, сматра Ивковић.

У 2020. каматне стопе још ниже

Према његовим речима, пад краткорочних каматних стопа, у које улази и белибор, има релативно мали утицај на пословање банака.

„Банке морају да позајме динаре које затим пласирају кроз кредите, а када падају каматне стопе за кредите падају и каматне стопе за депозите.С друге стране, у ситуацији када каматне стопе падају, смањује се и број клијената који нису у могућности да враћају кредите, што је повољна ситуација и за клијенте и за банке“, објашњава Ивковић.

Саговорник Н1 из Аддико банке сматра да ће тренд смањења каматних стопа од којих зависе кредити индексирани у домаћој валути бити настављен и у наредном периоду.

„Имајући у виду глобалне економске трендове, тренд развоја економије и план фискалне политике у Србији, чини се да ће доћи до даљег пада каматних стопа током 2020. године“, закључује Ивковић.

Стамбени кредити остају повољни

Ђорђе Ђукић наглашава да су банке у Србији изузетно ликвидне, док су међународни фактори везани за експанзивну политику Европске централне банке и њене неконвенционалне мере монетарне политике које ће бити примењене у сегменту откупа активе на финансијском тржишту.

„Шестомесечни еурибор за који се везују стамбени кредити индексирани у еврима већ неколико година је у негативној зони, а сва предвиђања говоре да ће се такав тренд наставити и у наредној години“, каже Ђукић.

                     ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!