Прочитај ми чланак

Кредит постао јефтинији од кирије за стан: Али, због једне ствари треба размислити

0

Кредит за стан, је посматрано на дуже стазе, увек боља опција од плаћања кирије, будући да некретнина онда остаје у нашем власништву, ипак, у овакав облик задуживања никако не треба срљати без јасног плана. Изнајмљивање станова је протеклих месеци драстично поскупело, па је месечна рента, неретко већа од рате кирије за стан. Кредит је постао јефтинији од кирије. Ипак, у неким ситуацијама, боље је остати подстанар још неко време него ући у финансијско оптерећење које превазилази наше могућности, нарочито ако немамо довољно новца да платимо учешће.

Драган Б. је корисник стамбеног кредита и за месечну рату за стан на Вождовцу тренутно мора да издвоји 300 евра. Ова рата је раније износила 270 евра, али је порасла упоредо са растом еурибора, чија вредност последњих неколико месеци иде само узлазном путањом и сва је прилика да ће се тај тренд наставити, будући да Европска централна банка сада већ стално повећава кључне каматне стопе како би се изборила са високом инфлацијом.

У истој згради, Драганова комшиница кирију за стан који изнајмљује плаћа чак 350 евра и то тренутно – будући да и кирије због тренутних услова на тржишту, као и доласка великог броја Руса и Украјинаца у нашу земљу, непрестано расту.

Из овога би се могло закључити да је рата за кредит свакако мањи удар на џепове од плаћања кирије, а уз то имате некретнину која вам „остаје“. Међутим, обавезати се на нешто што у просеку траје 20-30 година за већину грађана је превелики ризик, нарочито сада када су радна места несигурна, а плате мале.

Шта кажу стручњаци?

Агентица за некретнине Катарина Лазаревић за Нова.рс каже да је кредит свакако боља опција, али истиче да би грађани требало да воде рачуна пре свега о каматној стопи.

„У овом тренутку сигурније је узети стамбени кредит са фиксном каматном стопом, без обзира на то што су оне веће, управо због раста еурибора“, наводи наша саговорница.

Додаје да у овим околностима све више оних који су били на варијабилним каматним стопама сада прелази на фиксне.

Ипак, Лазаревић саветује грађане да не очајавају, већ да се наоружају стрпљењем јер, чак и у овим условима, повољнијих станова има.

„Новоградња је свакако најскупља, али и у староградњи има добрих станова, само треба бити стрпљив када се крене у потрагу. Наравно, треба наћи и добру, поуздану агенцију, у банкама се темељно распитати о условима кредита које нуде и, наравно, обавезно водити рачуна о томе да ли је стан укњижен“, закључује саговорница.

И стручњак за некретнине Мирослав Цветковић сматра да је увек исплативије узети кредит, без обзира на стање на тржишту, јер у том случају, грађани отплаћују свој стан, а не плаћају туђи.

„Руси су подигли цене закупа и то је утицало на то да људи изађу из закупа и уђу у купопродају. У својој околини сам имао пример да су људи плаћали кирију 350 евра месечно, онда им је станодавац рекао да мора да прода стан, иако мислим да га је само издао за више. Када су тражили стан за закуп након тога, нису ништа могли да нађу за те паре“, наводи Цветковић за наш портал.

Како је рекао, фиксне каматне стопе су далеко веће него варијабилне, а чак и неке банке које нуде фиксне каматне стопе, сада их замрзавају, стављају „на чекање“, прелазе на варијабилне јер желе да виде како ће тржиште да се одвија.

Како наводи финансијска саветница Каролина Хербут, када је реч о учешћу, постоји више решења.

“Неко има неки акумулирани капитал који може да искористи за то, неко може да позајми од породице, али постоји И опција узимања кеш кредита. Такође, могуће је, ако постоји нека друга некретнина у власништву, на њу ставити хипотеку и тако отплатити део или цело учешће, у зависности од вредности те некретнине и конкретних понуда банака. Ту, додуше, постоје и додатни трошкови око процене вредности некретнине и то све треба узети у обзир”, наводи Хербут.