Прочитај ми чланак

Крах српске дипломатије на КиМ: Милионске дугове за струју платиће ЕПС

0

Србија је у Бриселу са представницима Косова потписала документ о примени делова енергетског споразума који је договорен још 2013. године. Након састанка, на коме је стављен параф на споразум симболично назван Мапа пута, осим представника међународне заједнице као посредника, посебно су били задовољни званичници Приштине, јер ће дугове за струју коју становници севера Косова не плаћају пуне две деценије, убудуће плаћати Србија. И то је кључни моменат овог договора, као и чињеница да је Србија, после година одбијања, на крају пристала да оснује фирму „Електросевер“ по законима Косова.

Вест да је постигнут споразум објавио је у понедељак представник ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак и тај договор поздравио као „велики корак напред“. И чињеница је да он то и јесте, пре свега за косовску страну и Лајчака коме је то први споразум који је успео да реализује у протекле две године.

Pexels

Документ који су потписале обе стране има девет тачака које предвиђају рокове, обавезе и начин реализације свега што је договорено. Укратко, српска компанија „Електросевер“ треба да добије лиценцу за снабдевање у року од седам дана, а затим да достави списак потрошача. Након тога следи потписивање уговора о обавезама, балансној снази, дистрибуцији… Све то треба да буде урађено у року од 100 дана од добијања лиценце, када надлежни на Косову ту лиценцу могу и да суспендују у случају непоштовања одредаба договорених споразумом. Додуше, не без консултација са званичницима ЕУ.

О чему се заправо ради

Србији никада нико није бранио да региструје предузеће “Електросевер“, али по законима Косова. Од 2013. године, када је потписан Бриселски споразум, а затим и енергетски, који је све ово подразумевао, Србија је инсистирала да се фирма региструје по српским законима, јер је реч о српској територији, и да на тај начин послује.

И око тога је био основни сукоб.

„И оно што се сада десило је да смо ми сада прихватили да региструјемо фирму по њиховим законима“, наводи извор Нова.рс у Влади Србије и објашњава шта је ту проблем и зашто се са тим до сада одуговлачило.

Рачун за струју и за север Косова

„Ми ћемо регистровати фирму „Електросевер“ и почећемо да дистрибуирамо струју на север Косова и да је наплаћујемо. И ту настаје проблем, јер ће бити оних који неће хтети да плате струју, а ми немамо извршни механизам да на Косову наплатимо дуговања. То је могуће само преко косовских судова и на основу косовских закона, а то значи да признамо косовски суд и законе“, објашњава наш саговорник.

Дакле, важно питање је како ће „Електросевер“ утужити потрошаче ако не плаћају струју.

Ко ће плаћати дугове?

Становништво на северу Косова више од две деценије струју није плаћало. Та дуговања турском дистрибутеру покривао је Косовски оператор за пренос и тржиште електричне енергије (КОСТТ), односно Влада Косова.

Према подацима КОСТТ, губици само за 2021. годину достигли су износ од 40 милиона евра. Нема прецизног податка колики је минус направљен од 1999. Није јасно ни да ли ће дуг морати да се плати ретроактивно.

Душан Јањић, оснивач Форума за етничке односе, у разговору за „Нову“ каже да је много тога сакривено мимо споразума, односно потписаног документа Мапе пута.

„Оно што се не говори јесте да се од новоформираног предузећа „Електросевер“ очекује да инвестира, али ми не знамо колико ће то да кошта ЕПС, који је већ у огромном минусу. Не зна се ни да ли ће та фирма ретроактивно морати да врати дугове и да ли ће становништво са севера Косова, а реч је о четири српске општине, то морати да плати“, пита Јањић.

Он подсећа да је управо огроман трошак био и један од разлога због којих се дуго избегавало формирање фирме на северу Косова.

„ЕПС је неколико пута подносио захтев за лиценцу, али је сваки пут постојао неки пропуст. Верујем да се намерно ишло на то, јер је оснивање фирме на Косову и све што има везе са тим заправо велика инвестиција, огроман новац“, оцењује наш саговорник.

Он додаје да је у политичком смислу потписивање било каквог споразума између Београда и Приштине добро, али да с друге стране није добро што се у овом договору много тога прикрива.

Осим тога, тек ће се видети како ће реализација договореног ићи на терену.

Шта је раније договорено?

Компанија „Електросевер“ је, према споразуму из Брисела, требало да доставља и врши наплату рачуна грађанима на северу Косова, а лиценцу је требало да добије од косовског Регулаторног уреда за енергетику (ЗРРЕ).

Након потписивања првог споразума о енергетици (2013.), Косово и Србија су усагласили закључке о имплементацији овог споразума 2015. године, у коме се, поред осталог, наводи да ће компанија „Електросевер“ поднети захтев Регулаторном уреду за енергетику за потребну лиценцу за снабдевање потрошача, куповину и продају електричне енергије на отвореном тржишту, те увоз и извоз електричне енергије.