Прочитај ми чланак

КОВАЧЕВИЋ: Помоћ од 60 евра поништена поскупљењем уља, бензина и струје

0

Члан Председништва Народне странке Владимир Ковачевић изјавио је данас да је помоћ државе грађанима од 60 евра обесмишљена повећањем цена, првенствено јестивог уља и горива, које озбиљно угрожава стандард сваког домаћинства у Србији.

Ковачевић је позвао Владу Србије да, поводом „експлозије цена“ јестивог уља у продавницама, хитно наложи Републичкој дирекцији за робне резерве да прода из резерви одређену количина уља како би се стабилизовало тржиште и смањио утицај шпекулативних поступања.

„Влада је, поред утицаја картелизованог тржишта произвођача и трговаца, главни кривац за поскупљење“, рекао је Ковачевић, који је и председник Одбора Народне странке за привреду и предузетништво.

Ковачевић је навео да док грађани очекују помоћ од 60 евра из буџета, власт „на мала врата повећава цене“ основних намирница и тако враћа новац у буџет.

„Главни узрок поскупљења јестивог уља је потпуно неодговорно понашање Владе Србије, која је у априлу 2020. године дозволила извоз јестивог уља, супротно паметним реакцијама осталих држава током пандемији, које су забраниле извоз уља како би заштитиле своје произвођаче и потрошаче“, рекао је Ковачевић.

Ковачевић је додао да је „уље у многим државама знатно јефтиније него у Србији“.

„Ако произвођачи и трговци, код којих постоји велики распон цена чак и уља истих произвођача, не морају да воде социјалну политику, мора држава, посебно што је својом одлуком направила простор за шпекулације око цена“, истакао је Ковачевић.

Ковачевић је подсетио да је просечна цена јестивог уља у јануару прошле године износила 121,8 динара, а сада најјефтиније уље робних марки кошта између 142 динара и 150 динара, ако га има, док се цена уља „Витал“ креће између 160,99 и 179,99 динара.

Уље „Дијамант“ кошта од 149,99 до 177,9 динара, док се „Искон“ може наћи на рафовима по цени од 162,99 динара до 191,99 динара за литар, додао је Ковачевић.

Ковачевић је навео да је струја поскупела за укупно 7,9 одсто и да је повећан порез на имовину,а поскупели су и телевизијска претплата, банкарске услуге и производи дуванске индустрије.

„Цене бензина и дизела су последњих пет месеци повећане за 15 одсто, а гаса за 10 одсто“, рекао је Ковачевић

„Грађани плаћају данак економском и привредничком и економском незнању власти, која као једини критеријум економског напретка види продају ’дедовине’ и намамљивање страних инвеститора да уместо домаћих привредника производе за потребе нашег народа“, закључио је Ковачевић.