Прочитај ми чланак

КОЛИКО КОШТА КВАДРАТ НА ЈУГУ СРБИЈЕ У Нишу најскупљи, али ни близу Београда

0

Цене станова на југу Србије најскупље су у Нишу (755 евра по метру квадратном), а потом следе Пирот, Лесковац, Врање, Прокупље, Куршумлија, и на последњем месту - Алексинац, где метар квадратни кошта 221 евро, пишу Јужне вести.

Цене од 1.000 евра по квадрату, према искуствима купаца, актуелне су у Нишу и Лесковцу – за станове у најужим градским зонама и када је реч о новоградњи. Лесковчанин Марко С. већ неколико месеци је у потрази за станом, за који планира да подигне кредит.

Истраживање агенције “Моја некретнина” показало је да на цене утичу бројни фактори, међу којима су и понуда и потражња, као и неки микроекономски фактори везани искључиво за град или локацију на које се односи анализа. Појашњавају да, уколико постоје неки неповољни економски фактори, као што су раст стопе незапослености и кретање становништва према већим градовима – то утиче на смањену потражњу за некретнинама у мањим градовима.

Из агенције “Хералдо”, из Врања, кажу да су реалне цене станова између 450 и 700 евра, и да је најскупља новоградња. Највише се, како кажу, траже двособни станови, а купци углавном нису Врањанци.

– Мој утисак је да цене квадрата скачу. Кад смо отворили Агенцију, цена квадрата је била 600 евра у новоградњи, сада је 700-750 али неки просек је 700 плус ПДВ. Локација диктира цену, а највећи број купаца у Врању је из Прешева, Бујановца, Трговишта, Владичиног Хана и Косовског поморавља – кажу из поменуте Агенције.

И док из „Хералда“ кажу да цене скачу, статистика “Моје некретнине” показује да је у трећем кварталу 2019. године забележен пад цена у Врању и то за 3,3 одсто, а слична ситуација је и у другим градовима. Пораст цена се бележи у Пироту и Куршумлији.

На основу ове анализе можемо закључити да Ниш и даље држи водећу позицију када је реч о ценама некретнина по квадратном метру, иако је у претходном кварталу дошло до пада цена од 1,17 одсто. Слично је и са Лесковцем, где је такође дошло до пада цена за 5 процената, али чак и тада – овај град држи јаку трећу позицију у овом делу Србије.