Прочитај ми чланак

Колико је храна поскупела за само месец дана

0

Према речима економиста, поскупљења ће највише утицати на сиромашне слојеве друштва, који већину својих прихода троше на храну. Испоставило се да су ове тврдње стручњака биле тачне. У периоду од само месец дана, поскупеле су готово све групе прехрамебних намирница – од меса, преко воћа и поврћа, па све до махунарки.

Поред тога што су цене појединих основних животних намирница замрзнуте још од новембра прошле године, остали производи све су скупљи. Тако је килограм свињског врата у марту коштао 590 динара, док је његова просечна цена у току овог месеца достигла чак 800 динара.

На ова поскупљења није остала имуна ни риба, те тако сада килограм шарана можете да купите за 450 динара, док сте пре само месец дана то могли да урадите за 399.

Следећи прехрамбени производ који је претрпео поскупљења је пасуљ. Сада, уколико желите да купите килограм пасуља, потребно је да издвојите у просеку 330 динара, док је његова цена у марту износила нешто ање – 300 динара.

Црни лук једна је од намирница која је најмање поскупела – али ипак јесте. Сада уместо 50 динара, колико је лук коштао у марту, његова цена износи 60.

Слатки купус скупљи је за, у просеку, 30 динара него што је био пре само 30 дана. Стога, уместо 80, килограм сада кошта и до 110 динара.

Једно од засигурно најтраженијег воћа на овим просторима, јабуке, такође су поскупеле. На београдским пијацама оне су до скоро коштале 80 динара, док је сада килограм овог воћа скупљи за 10 динара.

Поскупљење у истом износу уочава се и када је у питању жути грејпфрут, те је за килограм овог јужног воћа потребно издвојити 130, уместо ранијих 120 динара.

Цене кокошјих јаја варијају од класе до класе и од продавнице до продавнице, али уколико сагледамо просек, јасно је да су и њихове цене на максимуму. Тако сада цена јајета по комаду иде и од 23, па све до 26 динара, док је просечна цена свега неколико недеља раније износила 18 динара.

Готово је немогуће упоредити цене апсолутно свих прехрамбених производа у продавницама у Србији. Ипак, уколико судимо на основу производа чије је цене за маарт месец изнео Републички завод за статистику, јасно је да су се новчаници српских потрошача стањили.

Ипак, они нису усамљени у поскупљењима. Уколико возите, готово је немогуће да нисте уочили вртоглаво високе цене горива које су уследиле након њиховог замрзавања.

Пре доношења Уредбе о ограничењу цена нафтних деривата Евро дизел и Евро премијум БМБ, они су коштали 179, односно 171 динар по литру. Тачно месец дана касније, цена евро дизела је 196,40 динара, док је Евро премијум стандардно нешто повољнији – 174,2 динара по литру.