Прочитај ми чланак

Колико ће нас у 2020. коштати регистрација аутомобила?

0

Због увећања локалних такса регистрација у 2020. години ће поскупети, али незнатно. Директор Комитета за безбедност саобраћаја Дамир Окановић каже за РТС да ће то поскупљење у просеку износити 60 динара.

Влада Србије објавила је усклађене највише износе локалне комуналне таксе за возила које ће од јануара, приликом регистрације, бити повећане од 10 до 60 динара, у зависности од категорије возила, преноси РТС.

Како наводе, највеће повећање је за путничка возила са запремином мотора већом од 3.000 кубика и такса ће износити 5.800 динара уместо 5.740 динара. Реч је локалним комуналним таксама и у зависности од града до града биће различита цена, односно различит степен поскупљења.

Директор Комитета за безбедност саобраћаја Дамир Окановић истакао је да су возачи у Србији у претходних десет година имали доста намета.

То су, како је рекао, трошкови који су били у највећем броју оправдани – прслуци, зимске гуме, прва помоћ.

„Мислим да је време да возачи буду мало награђени, да им таксе буду смањене, поготово да буду мање онима који возе еколошки прихватљиве аутомобиле, као што су возила на плин и метан“, навео је Окановић у Јутарњем програму РТС-а.

„Да мало као држава стимулишемо увоз и куповину еколошки прихватљивих возила“, рекао је Окановић и указао да је у интересу свих нас да имамо што новији возни парк.

Према његовим речима, старост возног парка Србије је негде око 16, 17 година, у зависности од региона до региона.

Не производе се више аутомобили као што су „голф двојка“, да трају 30 или 40 година, навео је Окановић и додао да се сада аутомобили производе тако да трају осам година.

„Аутомобил стар 16 година, већ је своја два живота одслужио“, напоменуо је Окановић.

„Ми можемо да набављамо возила која су еколошки прихватљива, а нису толико скупа, а то су половњаци који не иду на дизел, већ на метан и плин“, закључио је директор Комитета за безбедност саобраћаја.