Прочитај ми чланак

Колико ће бити СКУПЉИ порез на имовину у 2023. години?

0

Од 1. јануара 2023. године Београђани ће плаћати већи порез на имовину. Наиме, одборници Скупштине града недавно су усвојили допуне Одлуке о висини стопе пореза на имовину, којима је прописано да порез физичких лица за следећу годину може бити увећан највише пет одсто у односу на обавезу из ове године. У складу са скоком цена некретнина долази и до повећања пореза на имовину, а сама висина обавезе зависи од просечне цене квадрата, корисне површине некретнине, старости објекта и пореске стопе.

Колико ће грађани плаћати порез на територији главног града зависи од зоне и врсте непокретности коју поседују. Висина пореза на имовину утврђује се на основу просечне цене по квадратном метру одговарајућих непокретности у зони, коју одређује град.


Својом последњом одлуком, објављеном у Службеном листу Града Београда, утврђене су нове просечне цене непокретности, које се формирају се на основу цена остварених у промету. Тако је Град Београд подељен у 14 зона: екстра зона пословања, екстра зона становања, затим осам зона – од прве до осме, зона заштите зеленила 1 и 2, зона улазних праваца и зона специфичних намена.

Примера ради, актуелна просечна цена квадрата некретнина за утврђивање пореза на имовину за 2022. годину у првој екстра зони становања за стан износи 247.720 динара, док је за кућу тај износ нешто мањи – 232.110 динара, а за гараже и помоћне објекте 104.560 динара. Цене су најниже у такозваној осмој зони, где је просечна цена квадратног метра стана 43.428 динара, куће 35.201, гараже и помоћних објеката 17.902 динара.

Екстра зона обухвата делове Дедиња и Голф насеља, прва и друга зона стари део Београда, центар града, али и делове Чукарице, Новог Београда и Земуна, трећа шири центар – Палилулу, Вождовац, Раковицу, Чукарицу, удаљеније делове Новог Београда, Земуна и Сурчин, док четврта и пета зона периферију Палилуле, Звездаре, Вождовца, Раковице, Чукарице, Новог Београда, као и центар Обреновца, Лазаревца и Младеновца, пише Бизнис.рс.

У зони шест, седам и осам углавном се налазе рубни делови града и села у оквиру општине Палилула, Земун (Угриновци), Вождовац (Раковица село, Пиносаву и Бели поток), Чукарица (Умка, Велика Моштаница, Сремчица и Рушањ), као и обреновачка, лазеревачка и младеновачка села. Ту су и Сурчин, Барајево, Гроцка и Сопот.

У разговору за Бизнис.рс порески саветник Ђерђ Пап објашњава да се порез на имовину утврђује на основу тржишне вредности некретнине у датој, односно претходној години. Одлуку о зонама прописује локална самоуправа и она мора да се донесе до 30. новембра за следећу годину.

– Тржишна вредност се множи са бројем квадрата некретнине и на то се обрачунава порез. Повећање од пет одсто вредности сигурно није реални одраз стварних тржишних вредности непокретности у овој години, јер сви знамо колико су цене расле – истиче Пап.

Он не пориче да постоји проблем са одређивањем зона, јер, примера ради, постоје и некретнине које су јако старе, а припадају најскупљим зонама. Ипак, каже да је пропис такав да се не води рачуна о индивидуализацији вредности појединачних објеката.

– Мењање ових прописа захтевало би огроман рад и формирање служби проценитеља које ће погледати сваку некретнину за коју власник мисли да не припада вредности коју је утврдила локална самоуправа. Једноставно, такав је пропис и чињенично је стање да, примера ради, нека кућица која је изграђена пре 100 година има исту вредност као и велелепне виле које се граде на некој локацији – напомиње Пап.

Саговорник подсећа да на висину пореза утиче и то што обвезник станује у некретнини чији је власник. Уколико је његово пребивалиште пријављено на тој адреси порез на имовину умањује се за 50 одсто, а највише 20.000 динара.