Прочитај ми чланак

КОЛАПС ЧЕКА 24 ДРЖАВЕ: У банкрот иду Црна Гора, Македонија и Хрватска!

0

beda
Светска јавност је већ недељама усмерена искључиво на драматичну економску кризу у Грчкој, али из вида је испуштена чињеница да, осим те земље на југу Европе, банкрот само што није погодио још 24 државе, међу којима су и Хрватска, Македонија и Црна Гора.

То је показала најновија анализа канадске невладине организације Центар за истраживање глобализације из Квебека, чији су експерти упозорили да је износ дуга свих економија на Земљи према БДП досегао историјски рекорд од 286 одсто. То, према њиховим речима, значи да сваки становник наше планете у овом тренутку дугује невероватних 28.000 долара. Будући да готово половина укупне популације у свету дневно живи с мање од 10 долара дневно, јасно је да тај дуг никада неће бити враћен, а каква ситуација чека најугроженије земље, сазнаће се за само неколико година, тврде канадски аналитичари.

„Једино могуће решење у постојећем систему је да се плаћање одлаже све док се пирамида дуга самоиницијативно не уруши“, сматрају стручњаци из тог центра и додају да се управо на примеру Грчке показало како је та земља акумулирала толико дуга, из којег дословно не постоји излаз.

„Друге европске нације покушавају да пронађу начин да се Грчка трећи пут извуче, али то је као да дуг по једној кредитној картици отплаћујете другом. Виртуелно, сви у Европи се „утапају“ у дугу. Нације никад нису дуговале оволико новца у историји, а сваким даном тај износ се повећава“, нагласили су они.

Поред 24 земље које се већ суочавају с потенцијалним банкротом, а чак три су из нашег окружења, још 14 држава се драматично брзо приближава економском колапсу.

„Ништа другачије није ни у Азији. Према Блумбергу, кинески дуг је на историјском рекорду и рапидно се приближава износу од чак 300 одсто БДП. У Јапану је ситуација још тежа јер њихов дуг достиже невероватних 230 одсто“, навели су из канадског истраживачког центра.
Банке отворене, али ПДВ шокирао

Јуче су у Грчкој на снагу ступиле нове мере штедње, које обухватају и повећање стопе ПДВ, због чега је Грке у продавницма дочекала велика непријатност – за основне прехрамбене производе мораће да дају и по неколико евра више. Скок цена с нелагодом су дочекали и туристи јер омиљени грчки специјалитет – гирос, кошта дупло више на неким местима, одностно 3,5 или четири евра. Од јуче у Чрчкој поново раде и банке, али је подизање новца и даље лимитирано. Тако грађани уместо 60 евра дневно, сада недељно могу да подижу 420 евра.

Тешка ситуација у финансијски најугроженијим земљама региона

Хрватска

54,5 милијарди евра је спољни дуг
68 одсто БДП износи тај дуг
4,5 милиона становника има та земља
259.324 незапослених је у њој

Македонија

6,1 милијарди евра је јавни дуг
68,68 одсто БДП је спољни дуг
2,1 милиона становника има та земља
265.370 незапослених је у њој

Црна Гора

1,94 милијарде евра је јавни дуг
69 одсто БДП је инострани дуг те земље
621.000 становника има та земља
47.600 незапослених је у њој

Економијама ових држава прети потпуни крах

– Јерменија
– Белизе
– Костарика
– Хрватска
– Кипар
– Доминиканска Република
– Ел Салвадор
– Гамбија
– Грчка
– Гренада
– Ирска
– Јамајка
– Либан
– Македонија
– Маршалска Острва
– Црна Гора
– Португал
– Шпанија
– Шри Ланка
– Сент Винсент и Гренадини
– Тунис
– Украјина
– Судан
– Зимбабве

Извор: мојатв.рс