Прочитај ми чланак

Кога би Пореска требало да чешља: Вулина, Вучићевог кума…

0

Пореска управа проверава порекло имовине оних за које се претпоставља да имају много више него што зарађују. Како нам је саопштено почиње се са првих 1.000 "чешљања" и провера. Пореска управа не саопштава имена оних које проверава, кажу да је реч о тајним подацима. Ипак, истраживачки портал КРИК темељно је проучавао имовину функционера, па је за нас издвојио нека звучна имена чију би имовину требало проверити.

База имовине политичара, на којој новинари КРИК-а раде континуирано годинама уназад значајна је баш јер разоткрива невероватне разлике у примањима и имовини функционера и оних који то претендују да постану.

Никола Петровић

Новинарка Јелена Радивојевић, за Нова.рс каже да су открили забрињавајуће несразмере између примања и потрошње, али то никада није било предмет озбиљније истраге.

„Свакако да након што смо открили све оне сумњиве послове Синише Малог којима се бавила и Управа за спречавање прања новца очекујемо да министар финансија буде један од првих људи чија имовина ће бити проверена, посебно јер се налази на челу овог министарства. Он је, између осталог, баратао већим количинама новца у кешу чије порекло није познато, као директор офшор фирми куповао је апартмане у Бугарској, био је осумњичен за прање новца, а његов брат користи аутомобил и стан фирме Миленијум тим која добија милионске послове од државе, а о чему је КРИК детаљно писао. Било је ту и луксузних путовања која далеко премашују његова примања, али и десетина хиљада евра које Мали даје годишње за школарину своје деце, а за које је рекао да је новац пријатеља из иностранства. Озбиљније истраге у овом, као ни у другим случајевима, није било“, наводи Јелена.

Ко би све требало да буде предмет провера

Сада већ култна „тетка из Канаде“ морала би да се нађе на списку провере – грађани и даље не знају како је министар полиције Александар Вулин обезбедио више од 200 хиљада евра којима је у јулу 2012. купио стан у Београду. Вулин је Агенцији за спречавање корупције рекао да је новац добио од супругине тетке из Канаде, али за ову тврдњу није доставио доказ. Три тужилаштва су избегла да се озбиљно позабаве овим случајем па тако ниједно није позвало самог Вулина, али ни тетку из Канаде на разговор.

Људи из правосуђа такође би могли да буду предмет провера, посебно ако се сетимо приче о судији Апелационог суда Зорану Савићу који заједно са супругом која је такође судија поседује некретнине вредне више од 1,3 милиона евра, а да то никада није објаснио у јавности. Наше истраживање је показало да би брачни пар Савић морао да штеди дуже од 25 година без да потроше један динар својих плата како би могли да имају све ово.

Не смемо заборавити на све оне бизнисмене блиске власти, а међу њима је дефинитивно кум председника Србије Никола Петровић који је након силаска са функције директора

„Електромрежа Србије“ вишеструко увећао богатство. КРИК је раније открио да су Петровић и његова супруга претходних година постали власници две луксузне виле у елитним београдским насељима чија се вредност процењује на више од четири милиона евра, а да њихова деца похађају приватну школу у којој годишња школарина износи пет хиљада евра. Посебно занимљив могао би да буде посао који је открио КРИК – Петровић је купио авио-компанију од контроверзног бизнисмена Станка Суботића, скривајући се иза офшор фирме у Луксембургу. Упркос томе што фирма у свом власништву има авион вредан више од пола милиона евра, Петровић ју је купио за 100.000 евра.

Сви ови, али и стотине и хиљаде других сличних случајева који остану нерешени у јавности само додатно руше поверење грађана у институције и стварају осећај некажњивости.