Прочитај ми чланак

Ко нам кроји Закон о раду (3): Нова Кина у Европи

0

Синдикати у Крагујевцу спремају се за протесте уколико измене Закона о раду уђу у скупштинску процедуру, а прескакање јавне расправе о радничким правима оцењују као кршење демократске процедуре и својеврстан преседан који до сада није забележен у Европи, па ни у Србији. Према оцени Југослава Ристића, председника крагујевачког огранка Самосталног синдиката Србије, нови закон ће раднике учинити још сиромашнијим, а радна места несигурнијим. Овај закон погодиће и будуће генерације, сматра Ристић, због чега протести не треба да буду само синдикални, већ свенародни.

oruzari-protestПротест оружара у Крагујевцу

– Нит која спаја све мањаковсти новог закона је тежња државе да радника што мање плати. Али и друга спорна ставка је подједнако важна, а то је да га држи у стању неизвесности што дуже. Изменама је предвиђено да рад на одређено време може да траје и до три године. У практичном животу то значи да неће у банци моћи да добије кредитну картицу или кредит. А сви знамо да се већина људи тако прехрањује и школује децу. Овакве измене и још читав низ диксутабилних чланова закона доноси се у земљи у којој је трећина на минималцу – каже за Вести Југослав Ристић. – Покушавају да од нас направе Кину у Европи и да будемо срећни ако уопште будемо имали шта да једемо.

Ни оружари у Крагујевцу нису задовољни новим предлогом закона. Драган Илић, председник синдиката Застава оружје, каже да је „ово антираднички закон у односу на досадашњи“ и да се не ради о незадовољству не само због неколико спорних чланова, већ читавог текста предлога.

Социјална слика Крагујевца

* становника 179.000
* радно способно 116.350
* запослено око 40.000

– Од 187 чланова Закона о раду, чак 140 ставки је измењено, тако да нема говора да је реч о изменама, већ о потпуно новом закону који укида и ово мало што смо имали. Најдискутабилније је да радни дан може да траје и до 12 сати, а да се то не третира као прековремени рад. Предвиђено је и да морате да будете на располагању фирми 24 сата, укида се плаћање сменског рада и неће бити плаћен ноћни рад преко три сата. Радници и сада заиста тешко живе. Због тога смо у приправности и протестоваћемо уколико држава не буде имала разумевања – каже Драган Илић.
Југослав Ристић, који је дуго био на челу Синдиката оружара, сматра да држава интервенише на погрешном месту како би се извукла из кризе и да није најпаментије да се кола ломе на већ уморном и исцрпљеном народу.

– Пола милиона људи у Србији живи с минималним приходима, па чак и испод тога. Чули смо за примере да званично раде за 21.000, али послодавцу после на руке морају да врате 3.000 динара, како би уопште остали на том месту. А нови закон још више олакшава отпуштање и ускраћује висину отпремнине. Када таквог човека још више лупите по глави, онда је то у најмању руку нехумано – каже Ристић.

Зло за генерације

Држава није дала ниједан агрумент, ни гаранцију да ће нови закон донети више радних места кроз нове инвестиције. Закони о раду се иначе тешко мењају, тако да ће овај нови, уколико буде усвојен, погодити и наредне генерације.

Самостални синдикат у Крагујевцу обавештен је из београдске централе да се припреме за протесте уколико се не постигне компромис за Владом Србије. У допису се наводи да је „још далеко договор о кључним тачкама и да власт најављује да ће по хитном поступку увести текст закона у скупштинску процедуру“. Због ове ситуације, челници Самосталног синдиката укинули су одморе подружним руководиоцима у целој Србији.

(Вести)